5 tips voor de donkere huid

tips voor een donkere huid vindjehuidtherpeut.nl

De donkere huid verschilt in vele opzichten van de blanke huid. De vraag is of dit huidtype ook een andere huidverzorging nodig heeft. In deze blog geef ik je 5 tips voor de donkere huid.

Tip 1: Huidverzorging voor de donkere huid

Een huid die donker is heeft heeft grotere poriën, een grotere talgafscheiding en is vetter dan een blanke huid, maar ondanks de vele verschillen is het niet nodig om speciale producten te gebruiken. Doordat de donkere huid vetter is, lijkt het logisch dat je de huid dan vaker moet reinigen. Dat is juist niet de bedoeling, omdat het voor meer onrust en irritatie van de huid kan zorgen. De donkere huid heeft juist een sterkere neiging om te reageren op irritatie, beschadiging of ontsteking. Het is altijd belangrijk om je huidverzorging af te stemmen op de behoefte van je huid en het huidtype (vet, droog of gecombineerd) en dus niet op de kleur van de huid.

Tip 2: Hyperpigmentatie voorkomen

Doordat de donkere huid een sterkere neiging heeft om te reageren op irritaties, beschadigingen of ontstekingen, kan er hyperpigmentatie ontstaan. Hyperpigmentatie (hyper = veel) is een nog donkerdere verkleuring van de huid. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan naar aanleiding van acne-ontstekingen in de huid. Door op tijd de hulp in te schakelen van de huidtherapeut kan met de juiste behandeling de kans op hyperpigmentatie verminderd of zelfs voorkomen worden.

Tip 3: Zonbescherming voor de donkere huid

Doordat de donkere huid meer pigment bevat, is de doorlaatbaarheid van uv-stralen (zonlicht) in de huid slecht(er). Hierdoor wordt weleens gedacht dat een zonnebrandcrème niet nodig is. Uit onderzoek blijkt juist dat zelfs bij een donkere huid een kleine hoeveelheid uv-licht al schade aan het DNA veroorzaakt! Hoewel de kans op huidkanker bij dit huidtype kleiner is, wordt deze ziekte vaak pas in een later stadium ontdekt. Verkleuringen in de gekleurde huid vallen namelijk minder op. Kortom: ook bij de donkere huid is het verstandig om de huid in te smeren met een zonnebrandcrème die beschermt tegen uv A- en uv B-straling.

Tip 4: Vitamine D tekort

De natuurlijke huidbescherming leidt in Europa al snel tot vitamine D tekort. Dit komt doordat de zon nauwelijks door kan dringen tot diep in de huid. Hierdoor hebben mensen met een donkere huid een groter risico op een tekort aan vitamine D. Het is dus aan te raden om vitamine D-tabletjes te slikken. Het is een fabel dat een vitamine D-tekort veroorzaakt wordt door het regelmatig insmeren met een zonnebrandcrème!

Tip 5: Littekenvorming (keloïd littekens)

Na beschadiging van de huid hebben mensen met een donkere huid een groter risico voor het ontstaan van overmatig littekenweefsel. Dit littekenweefsel wordt ook wel keloïd genoemd. Keloïd littekens zijn vaak groter dan de oorspronkelijke beschadiging van de huid. Door een kleine beschadiging van de huid, zoals het schieten van gaatjes voor oorbellen, kunnen al keloïd littekens ontstaan, maar ze kunnen ook spontaan ontstaan. Met name in het gebied vanaf de oorlellen tot en met de bovenrug en borst komen keloïd littekens voor. De huidtherapeut kan deze littekens behandelen met lasertherapie. Heb je regelmatig last van je keloïd littekens? Pas dan op met eventuele (bewuste) beschadigingen van of aan de huid.

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Heb je vragen of wil je ergens meer over lezen? Stuur ons dan een berichtje!

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.

× Hoe kan ik je helpen?