Acne en make-up, verstandig of niet?

Acne en make-up - vindjehuidtherapeut.nl
Indien je last hebt van vervelende rode bultjes of acne-plekjes op je gezicht, dan wil je deze natuurlijk zo graag mogelijk verbergen. Hier wordt meestal een product zoals foundation voor gebruikt. Maar is dit wel verstandig? Dit en nog meer tips over acne en make up lees je in deze nieuwe blog!

Make up en slapen

Ten eerste is het belangrijk om, als je make up draagt, dit in de avond eraf te halen en dus je gezicht te reinigen voordat je gaat slapen. In de nacht is je huid bezig met vernieuwen. Wanneer je gaat slapen met make up op, zijn de bacteriën op jouw huid nog aanwezig. Dit kan het vernieuwen van de huid verstoren, wat weer voor verstopte poriën kan zorgen. Vergeet ook niet kwasten en sponsjes regelmatig te reinigen. Dit zijn namelijk ook broeiplekken van bacteriën. Reinigen met alleen water is helaas niet voldoende om je gezicht van al het talg en vuil te ontdoen. Hiernaast reinigingen make up doekjes ook niet voldoende. Informeer bij een van onze huidtherapeuten welke reiniging het beste bij jouw huid past.

Wel of geen make up dragen bij acne?

Ten eerste is het belangrijk om irriteren stoffen te vermijden, dit kan acne namelijk weer verergeren. Van de volgende ingrediënten is het bewezen dat deze de huid kunnen irriteren: parfum, geurstoffen, eucalyptus, tea tree olie, lavendel en sodium lauryl sulfaat. En zo zijn er nog veel meer ingrediënten waar de huid overgevoelig op kan reageren. Tip: op de ingrediëntenlijst voor cosmetica (INCI) kan je zelf de ingrediënten van jouw cosmeticaproduct checken. Het is belangrijk om wel weer ingrediënten te hebben die de huid verzorgen en kalmeren zoals, niacinamide, vitamine C en vitamine E. Ten slotte werkt salicylzuur talg-oplossend en antibacterieel.

Het is inmiddels bekend dat het camoufleren van acne de kwaliteit van leven kan verbeteren. Echter kan dit het beste gedaan worden met minerale make-up. Dit is make up die geen parfum of conserveringsmiddelen bevatten, niet comedogeen (dat wil zeggen dat het de poriën niet verstopt, ideaal voor de acne huid dus) zijn en de huid niet irriteren.

Minerale make-up is een definitie die niet is vastgelegd, maar wordt gebruikt om onderscheid te maken met cosmetica. Minerale make-up blijft op je huid liggen, vanwege de grootte van de minerale deeltjes. De deeltjes zijn groot genoeg om een mooie egale kleur af te geven, maar trekken niet in je huid. Daarentegen komt cosmetische make-up terecht in je poriën, omdat de ingrediënten in deze make-up kleiner zijn gemaakt. De ingrediënten van cosmetische make-up zijn namelijk vaak comedogeen, dit betekent dat de kans groot is dat ze je poriën verstoppen en mee-eters en ontstekingen veroorzaken. 100% minerale make-up is niet-comedogeen, dit houdt in dat je poriën niet verstoppen en de kans op ontstekingen klein is.

Helaas heeft elke fabrikant die een kleine hoeveelheid mineralen verwerkt in make-up het recht om “minerale make-up” op de verpakking te zetten. Voor ons betekent minerale make-up dat het bestaat uit Zinkoxide, Mica en Titanium Dioxide en geen irriterende ingrediënten bevat. De mineralen zijn elementen uit de natuur die zijn fijngemalen tot een zacht poeder. Er bestaan verschillende soorten mineralen waarvan sommige veilig en andere slecht zijn voor je huid.

Tips bij het aanbrengen van make up:

  • Gebruik bij voorkeur je vingers voor het aanbrengen van make up. Van tevoren wel even goed je handen wassen natuurlijk.
  • Mocht je wel kwasten of sponsjes gebruiken, reinig deze dan regelmatig.
  • Kijk uit dat je niet te veel make up gebruikt, dit kan weer een onnatuurlijk effect geven.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.

× Hoe kan ik je helpen?