Acne en wat de huidtherapeut voor je kan betekenen

Acne en wat de huidtherapeut voor je kan betekenen - vindjehuidtherapeut.nl
De huidtherapeut is opgeleid om voor alle vormen van acne een passend behandelplan op te stellen. Iedere acnevorm heeft dan ook een ander behandeldoel. De huidtherapeut werkt waar nodig in samenwerking met de huisarts en/of dermatoloog.
In deze blog lees je alles over de behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen bij acne en acnelittekens.

Acnetherapie

Acnetherapie is de verzamelnaam voor alle behandelmogelijkheden die de huidtherapeut toe kan passen ter behandeling van acne- en acnelittekens. Wanneer je bij de huidtherapeut informeert naar de behandelmogelijkheden is het dus belangrijk dat je ook vraagt naar de specifieke behandelingen en de bijbehorende kosten en eventuele vergoedingen hiervan. Over het algemeen wordt er een kuur toegepast in combinatie met huidverzorgingsproducten voor thuis.

Dieptereiniging

De dieptereiniging is veelal de basis bij ieder behandeltraject van acne. Nadat de huid schoongemaakt is van make-up, vuil en dode huidcellen met een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype, worden onzuiverheden verwijderd. De actieve ontstekingen worden hierbij professioneel uit gereinigd. Indien nodig kan de huidtherapeut hierbij een kleine steriele naald gebruiken. De dieptereiniging wordt over het algemeen als niet pijnlijk ervaren. Alleen de diepe ontstekingen kunnen wel gevoelig zijn. De huidtherapeut houdt hier ten allen tijden rekening mee.

Peelings

Na de dieptereiniging wordt vaak een (chemische) peeling aangebracht. De keuze van deze peeling is afhankelijk van het huidtype, de acne-vorm en het gewenste doel van de behandeling. Een peeling zorgt voor een verwijdering van de bovenste huidlaag waardoor de celdeling van de huid versnelt wordt. Ook ter behandeling van acnelittekens kan een peeling een goede oplossing zijn. Zowel na de dieptereiniging als de peeling wordt de behandeling afgesloten met het aanbrengen van een crème.

Ledtherapie

Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie.  De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie. Hierdoor worden functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Ledlicht wordt ingezet ter verbetering van acne, veelal in combinatie met andere technieken. Met name blauwlicht is effectief gebleken. Het bestrijdt onzuiverheden door bacteriën te vernietigen die dit veroorzaken. Blauw licht draagt ook bij aan het voorkomen van puistjes. Blootstelling van p.acnes-bacterie aan blauw licht zorgt voor een fotodynamische reactie die resulteert in vernietiging van de bacterie. Daarnaast helpt het ook om de talgproductie in evenwicht te brengen en de helderheid van de huid te verbeteren.

IPL en lasertherapie

Bij IPL- en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert. Het licht is in staat de talgproductie en ontstekingen te remmen, bacteriën (propionibacterium acnes) te doden. Eventuele rode plekjes verbeteren ook goed door IPL en laser.

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.

De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van een vale, doffe huid kunnen worden verminderd, wat zorgt voor een gezondere en egalere huid. De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat. Dit is van belang om de huid thuis te verbeteren en de behandeling in de praktijk te ondersteunen.

De huidtherapeut zal tijdens een intake samen met jou een passend behandelplan opstellen om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Vaak zal dit behandelplan bestaan uit een van de hierboven genoemde behandelingen, of een combinatie hiervan. Neem contact op met een van onze aangesloten huidtherapeuten voor meer informatie.
Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.