ACNE LITTEKENS

Acnelittekens zijn een gevolg van een verstoorde wondgenezing en zien we veel als de acne flink ontstoken is geraakt. De bindweefselvezels zijn dan blijvend beschadigd, waardoor de huid onregelmatigheden vertoont in de vorm van diverse soorten putjes.

 

Welke soorten zijn er?

  • Icepick littekens zijn puntvormige en diepe littekens van 1-2 mm diep en lijken op putjes.
  • Boxcar littekens zijn ronde en ovale ingezonken littekens met een scherpe rand.
  • Rolling littekens zijn grote, glooiende, ingezonken littekens en liggen oppervlakkig in de huid.
  • Restacne. Naast de deukjes in de huid kunnen er ook rode- of juist donkere vlekjes ontstaan na acne, dit noemen we restacne. Dit is geen littekenvorming, maar treedt vaak op na het genezen van een ontsteking. Verkleuringen kunnen achterblijven na grote ontstekingen en kunnen enkele maanden zichtbaar blijven.

 

Hoe ontstaan acne littekens?

Acnelittekens kunnen ook ontstaan als de acne te laat of niet goed is behandeld, waardoor het zichtbare beschadigingen achterlaat. Ook werkt herhaaldelijk uitknijpen van mee-eters, puistjes en ontstekingen in de hand.

Acnelittekens komen veel voor in het gezicht, op de rug of op de schouders en worden vaak als ontsierend beschouwd en kunnen gevoeligheid en pijn veroorzaken.

Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen:

 

 

Fase 1

De ontstekingsfase: duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.

Fase 2

De regeneratiefase: duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.

 

Fase 3

De rijpingsfase: begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Deze bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van een acne littekens zijn er de volgende mogelijkheden:
 

IPL-/ Lasertherapie

Bij IPL- en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.
Bij de photo-akoestische/ mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in bijvoorbeeld pigmentcelletjes of het genereren van de zogenoemde LIOB’, wat staat voor Light Induced Optical Breakdown. Het is een techniek waarbij de huid gestimuleerd wordt om meer collageen en elastine aan te maken.

Met IPL- en lasertherapie is de huidtherapeut in staat de huid zodanig te verbeteren dat littekens minder zichtbaar worden. Door het stimuleren van collageen worden de acnelittekens als het ware vanuit de bodem opgevuld. Hierdoor worden ze minder zichtbaar of verdwijnen sommige zelfs compleet. Bovendien verbeteren eventuele rode- en bruine vlekjes, waardoor de huid mooier en egaler wordt.
Bij hypertrofe (verdikte) littekens worden er als het ware laagjes afgehaald waardoor de huid vlakker wordt. De littekens zullen hierdoor minder opvallen.

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals een Jessner vloeistof.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilfert. Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, waardoor een peeling verschillende, positieve effecten op de huid heeft.

Peelings worden voor acnelittekens ingezet om de huidstructuur te verfijnen, littekens af te vlakken en het collageen en elastine te stimuleren.
Doordat elke peeling zijn specifieke eigenschappen heeft, is voor elk huidtype een geschikte peeling in te zetten. Afhankelijk van de ernst van de acnelittekens wordt gekeken welke type het meest effect geeft.
 

Microdermabrasie

Is een peeling met een speciaal apparaat om dode huidcellen te verwijderen. De huidcellen worden verwijderd doordat de huid vacuüm wordt gezogen en tegelijkertijd fijne kristallen tegen de huid worden gespoten. Door microdermabrasie krijgt de huid door de behandeling een betere doorbloeding waardoor de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd wordt. Ook worden de poriën minder grof en kunnen oneffenheden zoals oppervlakkige littekentjes afnemen.

 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen van wondgenezing nabootst. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Afhankelijk van het doel kan huidveroudering bij haar kern worden aangepakt. Littekentjes nemen af door de exfoliërende eigenschap op de bovenste huidlaag en de stimulering van collageen- en elastinevezels in de diepere huidlagen.

Zowel verdikte (hypertrofische) littekens als deukjes (atrofische littekens) kunnen hiermee behandeld worden. De littekens zullen door de behandeling minder zichtbaar worden.

Microneedling wordt waar nodig gecombineerd met peelings of speciale vloeistoffen die de huid veilig binnendringen om daar hun werking te doen. Het stimuleert elkaar.
 

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmen. Hierdoor wordt collageen aangemaakt waardoor littekens minder zichtbaar worden. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt.

 

Plasmatherapie

Ter verbetering van kleine zones kan de huidtherapeut plasmatherapie inzetten. Deze apparaten kunnen door middel van een elektrische ontlading plasma genereren. Plasma is geïoniseerd gas dat bestaat uit ionen en elektroden. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van het concept van gasionisatie (lucht) als een geleider voor de plasma ‘vonk’. Wanneer het vonkje het oppervlak van de huid bereikt, stimuleert het de oppervlakkige huidlagen. Huidvezels trekken direct samen, waardoor kleinere littekens kunnen verbeteren.

 

ARTIKELEN ACNE LITTEKENS

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen