ACNE

Acne is een huidaandoening waar veel jongeren, maar ook mensen op latere leeftijd mee te maken kunnen krijgen. Het komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar ongeveer 3% van de mannen en 12% van de vrouwen. We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën, vetzuren en dode huidcellen verstopt zijn. Er kan sprake zijn van mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen, die vooral voorkomen in het gezicht, op de borst en op de rug.

 

Acne1

Hoe ontstaat acne?

Op de huid bevinden zich op iedere cm2 ongeveer vijftien talgklieren. Om de huid soepel te houden produceren deze klieren talg. In de puberteit worden ze onder invloed van hormonen in het gezicht, op de rug en de borst groter. Dit resulteert in een grotere en dikkere talgproductie die zich ophoopt in de gang van de klier naar het huidoppervlak, ook wel porie genoemd. Bovendien is de uitgang van de porie door verhoorning (dode huidcellen) vernauwd waardoor de talg moeilijker afgevoerd kan worden. De talgophopingen die hierdoor ontstaan worden mee-eters of comedonen genoemd. Dit tezamen verhoogt de kans op het ontstaan van acne. Daarnaast spelen ook invloeden van buitenaf een rol:

  • Hormonale veranderingen kan de kans op het ontstaan van acne vergroten. Vooral een toename in androgene hormonen kan de talgproductie flink verhogen.
  • De zon geeft vaak een tijdelijke verbetering van de huid waardoor de huid vooruit gaat. Echter gedurende die periode verdikt de huid zich en zien we vaak na verloop van tijd weer verslechtering optreden. Door de verdikking van de huid ontstaan er meer dode huidcellen (verhoorning) waardoor poriën sneller verstopt kunnen raken. Hiernaast droogt de zon de huid uit, wat tijdelijke verbetering geeft. Echter gaat de huid hierdoor uiteindelijk meer talg aanmaken.
  • Stress zorgt voor het vrijkomen van bepaalde hormonen die ontstekingen kunnen veroorzaken.

 

  • Beroeps gerelateerde producten, vooral de olie- of chloorbevattende producten kunnen een rol spelen.
  • Cosmeticagebruik kan acne verergeren en veroorzaken, omdat deze de poriën kan afsluiten, irriteren en uitdrogen.
  • Verschillende geneesmiddelen kunnen van invloed zijn op het ontstaan van acne. Dit is veelal te merken als acne plotseling optreedt op een ongewone plaats of op latere leeftijd.
  • Voeding kan bij sommige mensen een rol spelen bij het verergeren of ontstaan van acne. Uit onderzoek weten we inmiddels dat o.a. zuivel, en snelle koolhydraten (suikers) van invloed kunnen zijn.
  • Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving kan acne in de hand werken.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Deze bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne, waar nodig in samenwerking met een huisarts of dermatoloog. Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne en er wordt dan ook altijd door de huidtherapeut gekeken welke behandeling het meest passend en effectief is. Veelal worden verschillende technieken gecombineerd voor het beste resultaat.
De behandeling door de huidtherapeut kan onder andere bestaan uit het manueel reinigen van de huid, het behandelen met chemische peelings, rood/ blauw lichttherapie, licht- of lasertherapie.

Informatie en advies

Naast het behandelen van de huid is het geven van voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering een belangrijk onderdeel van het werk van de huidtherapeut.

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.

De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.

Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van een vale, doffe huid kunnen worden verminderd, wat zorgt voor een gezondere en egalere huid. De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.

cosmeceuticals - vindjehuidtherapeut.nl

BEHANDELINGEN 

Dieptereiniging

Tijdens een dieptereiniging maakt de huidtherapeut de huid goed schoon door middel van het verwijderen van puistjes en comedonen (mee-eters). Waar nodig worden de puistjes met een steriel naaldje aangeprikt, waarna het talg voorzichtig naar buiten wordt gedrukt. Dit wordt gedaan zonder hierbij de huid te beschadigen. Dit zorgt ervoor dat de huid rustiger wordt en opgehoopte talg wordt verwijderd.

 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling, waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel met één zuur zijn, zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals een Jessner vloeistof.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilfert. Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, waardoor een peeling verschillende positieve effecten op de huid heeft. Elke peeling heeft specifieke eigenschappen, waardoor er voor elke vraag een geschikte peeling is.

Voor de behandeling van acne wordt er gebruik gemaakt van chemische peelings, die naast het bovenstaande de talgproductie en ontstekingen remmen als ook de huid kalmeert.
De behandeling zorgt ervoor dat dode huidcellen sneller afschilveren waardoor het talg minder ophoopt en de porie schoner blijft. Ook zorgt een chemische peeling voor het gemakkelijker verwijderen van onzuiverheden.
 

IPL-/ Laserbehandelingen

Bij IPL- en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert. Het licht is in staat de talgproductie en ontstekingen te remmen, bacteriën (propionibacterium acnes) te doden. Eventuele rode plekjes verbeteren ook goed door IPL en laser.

 

LED Therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.

Blauw licht wordt ingezet bij acne om de belangrijke propioni bacteria acnes (welke een belangrijke rol speelt bij de vorming van acne) te vernietigen. De puistjes en roodheden zullen verminderen en huidontstekingen worden bestreden en/of voorkomen.

ARTIKELEN ACNE

Acne en wat de huidtherapeut voor je kan betekenen - vindjehuidtherapeut.nl
chemische peeling - vindjehuidtherapeut.nl
Acne en make-up - vindjehuidtherapeut.nl