Wat gebeurt er in je gezicht als je ouder wordt?

aging van de huid - vindjehuidtherapeut.nl

Ouder worden is een natuurlijk proces. In welk tempo je veroudert verschilt per persoon. In grote lijnen verloopt het proces wel ongeveer hetzelfde. Wist je dat er in het verouderingsproces meer gebeurt dan alleen rimpelvorming in je huid? Ik vertel je graag wat er gebeurt in je gezicht als je ouder wordt.

De huidstructuur

Doordat de aanmaak van elastine, collageen, hyaluronzuur en glucosamineglycanen afneemt naarmate je ouder wordt, verliest de huid zijn stevigheid en elasticiteit. De huidstructuur wordt grover, poriën worden groter, lijntjes en rimpels worden zichtbaar.  Ook ontkom je niet aan verslapping van de huid doordat botstructuren krimpen en het onderhuids vetweefsel afneemt. Hierdoor wordt de huid als het ware te groot voor het gezicht.

Veranderingen in de botstructuur

Je botstructuur neemt af als je ouder wordt, dat heet atrofie. Je schedel wordt dan letterlijk kleiner. De huid krimpt niet en die wordt te groot in verhouding tot je schedel, wat zorgt voor een overschot.

Botweefsel wordt zolang je leeft continu afgebroken en weer opgebouwd. Als je ouder wordt gaat die opbouw langzamer dan de afbraak, waardoor de hoeveelheid bot afneemt. Je jukbeenderen krimpen, waardoor je oogkassen groter worden. Er is minder volume en houvast in de huid rondom je ogen, wat leidt tot wallen en rimpeltjes.
Je bovenkaak wordt ook kleiner. De vetkussentjes van je wangen hebben daardoor een minder goede basis en zakken naar beneden. De neuslippenplooi wordt daardoor zichtbaarder, waar veel mensen niet blij mee zijn.

Deze botafbraak gaat gepaard met tandverlies in de boven- en onderkaak, waardoor lippen minder steun krijgen. Je lippen worden daardoor kleiner en zijn geneigd om naar binnen te vallen. Je kin krijgt ook minder steun, wat leidt tot afzakkende mondhoeken.

Afname van onderhuids volume

Als je ouder wordt neemt ook het onderhuids volume af, het bindweefsel wordt minder stevig en het spiervolume neemt langzaam af. Dit resulteert in het zakken van de wangen, waardoor er verslapping zichtbaar wordt rondom de mond. Met name de neus-lippenplooi en de marionettenlijn worden meer zichtbaar. Naast het verlies van vet, krijg je ook te maken met een andere verdeling en afname van de vetcellen. Dit leidt tot bijvoorbeeld hollere slapen, minder prominente jukbeenderen, wallen en smallere lippen.

Anti-aging behandelingen

Als je dit zo leest dan kun je, je wellicht voorstellen dat wanneer je huidveroudering goed wilt aanpakken je dat op meerdere gebieden moet doen. Enerzijds door de huidstructuur en de huidteint te verbeteren, anderzijds door waar nodig volume te herstellen en/of overtollige huid te verwijderen.

De huidtherapeut kan je adviseren over de mogelijkheden om jouw huid in topconditie te krijgen en te houden. Als het nodig is werkt hij/zij ook samen met een cosmetisch arts en/of plastisch chirurg. Vind hier een huidtherapeut bij jou in de buurt.
.

1 Comment

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.