Allergische reactie door cosmetica en make-up

Allergische reactie door cosmetica en make-up - vindjehuidtherapeut.nl

Cosmetica en make-up worden vrijwel dagelijks door iedereen gebruikt. Het kan heel lastig zijn om door een overgevoeligheid of allergie hiervoor ineens geen geschikte crème voor je huid te kunnen vinden, of geen make-up meer te kunnen gebruiken. In deze blog lees je alles over allergieën bij cosmetica en make-up en krijg je tips over welke cosmetica en make-up nog wel ”kunnen”.

Oorzaak allergie voor cosmetica en make-up
Vaak krijgen we in de loop der jaren steeds meer last van overgevoeligheden voor bepaalde producten. Het grootste gedeelte (90%) van alle huidreacties op cosmetica en make-up worden veroorzaakt door huidirritatie. Hierbij is er vaak sprake van gelijktijdig gebruik van meerdere licht irriterende producten en/of een lage relatieve luchtvochtigheid (oftewel droge lucht) en een atopisch aanleg (het hebben van een gevoelige huid). De overige 10% worden veroorzaakt door een echte contactallergie. Hierbij ontstaat de allergische reactie door het contact van het allergeen (stof die de allergische reactie triggered)op de huid. De symptomen van deze allergische reactie zijn vaak pas tot een aantal uren na het contact waarneembaar.
 
Welke producten vermijden?
In principe kunnen alle cosmetica en make-up producten een allergeen bevatten waardoor een allergische reactie ontstaan. De meestal worden echter veroorzaakt door producten die na het aanbrengen op de huid blijven zitten. Voorbeelden van dit soort producten zijn:
 • Huidverzorgingsproducten (dag- en nacht crème, reinigingslotions en body lotion)
 • Decoratieve cosmetica (mascara, lippenstift, make-up en schmink stoffen)
 • Nagel cosmetica (lak, verstevigers en removers)
 • Parfums (eau de toilet, deodorant)
De meest bekende stoffen in cosmetica en make-up die allergische reacties veroorzaken zijn:
 • Parfumgrondstoffen
 • Conserveringsmiddelen , waaronder formaldehyde, parabenen, Kathon CG, Euxyl K400
 • Paraphenyleendiamine (zit in o.a. haarverf)
 • Formaldehyde hars (zit in o.a. nagellak en nagelverstevigers)
 • Lanoline (als zalfbestanddeel)
 • UV-filters (bijv. de stoffen dibenzoylmethanen en benzophenonen)
 • Cocamidopropyl betaine (in shampoos en badproducten)
 
Welke cosmetica en make-up kan je dan wél gebruiken?
Een allergie voor cosmetica of make-up zal hoogstwaarschijnlijk niet vanzelf over gaan. Pas als je erachter gekomen bent voor welk ingrediënt je precies allergisch bent, zal je verbetering merken. Maar hoe doet je dat? Een bekende trigger in cosmetica en make-up is parfum. Het is daarom aan te raden om parfumvrije en hypoallergene producten te resten. Dit zijn producten waar zo min mogelijk bekende allergenen (zoals hierboven genoemd) in zitten en waardoor de kans op een allergische reactie dus verminderd wordt.
 
Daarnaast zijn er een tal van producten voor de gevoeligere huid. De huidtherapeut kan je adviseren welke producten geschikt zijn voor jouw huidtype en klachten. Zodra je weet voor welke stof je precies allergisch bent, kun je de ingrediëntenlijst van een product hierop controleren.
 
”Maar ik gebruik dit al jaren”
Ook jaren nadat je dezelfde producten hebt gebruikt kan een allergische reactie ontstaan. Dit komt doordat in vrijwel alle producten irriterende stoffen zitten. Ondanks dat je er aanvankelijk niks van merkt of ziet, prikkelen en beschadigen deze stoffen de huid. Daardoor ontstaat door de jaren heen en verstoorde vocht- en talgbalans en een afneming van de weerstand van de huid. De huid raakt overbelast en er ontstaan symptomen van een allergische reactie. In dit geval heeft de huid tijd nodig om te herstellen. Tips die je hierbij op kunt volgen zijn:
 • Gebruik geen vaseline, hierdoor wordt de huid afgesloten.
 • Kies voor een simpele huidverzorging, tot de huid helemaal tot rust is gekomen.
 • Laat je adviseren door de huidtherapeut voor een geschikte huidverzorging.
 • Eventueel kan de dermatoloog onderzoek doen naar de allergieën en ontstekingsremmende medicatie voorschrijven.
 • Ga langs de huisarts als de allergische reactie langer dan een week aanhoudt.

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.