BEENVAATJES

Beenvaatjes, ook wel besenreiser of berkentakjes genoemd, zijn kleine, meestal rood/paarse verwijde vaten die met name bij vrouwen op de benen voorkomen. Je vindt ze in de vorm van streepjes of juist in kluwvorm dicht bij elkaar. Vanuit cosmetisch oogpunt zijn ze vaak storend en met de tijd kunnen ze erger worden. Daarnaast geven de vaatjes soms ook klachten zoals gevoeligheid, tintelingen en een prikkelend gevoel.

 

Beenvaatjes - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaan beenvaatjes?

Beenvaatjes ontstaan veelal bij het ouder worden, omdat de vaatwanden met de jaren verzwakken en of de kleppen in de vaten minder goed functioneren.

Het bloed stroomt dan niet meer goed terug naar het hart, waardoor de druk in het vat toeneemt en er zichtbare, verwijde vaten kunnen ontstaan.

Meestal is er sprake van erfelijkheid, maar zwangerschap en langdurig staan en/of zitten spelen ook een belangrijke rol.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Een behandelplan bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van beenvaatjes is er de volgende mogelijkheid: 

Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.

Afhankelijk van de ernst en van de reden van het ontstaan van de beenvaatjes bekijkt de huidtherapeut welke route wenselijk is. Een veel toegepaste techniek is lasertherapie. Met een vaatlaser kunnen rood, paarse en blauwe vaten behandeld worden. De laserpuls wordt geabsorbeerd door het bloed, eiwitten stollen, vaatwanden beschadigen en het vat wordt in de daaropvolgende weken opgeruimd door het lichaam. Dit resulteert in een meer egale huid.

Soms kan het voorkomen dat er voorafgaand aan de laserbehandeling een andere therapie gestart moet worden. Dit kan te maken hebben met het feit dat eerst grotere spataderen behandeld moeten worden alvorens de kleinere. Er wordt dan geadviseerd om eerst de grotere vaten te laten scleroseren (sclerotherapie) en het restant middels laser te behandelen.
 

ARTIKELEN BEENVAATJES

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen