ACNETHERAPIE BIJ DE HUIDTHERAPEUT
Acnetherapie is de verzamelnaam voor de behandelmogelijkheden die de huidtherapeut toe kan passen ter behandeling van alle vormen van acne en acnelittekens.
Informatie over acnetherapie
Acne wordt veroorzaakt door poriën die verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. Hierdoor ontstaan puistjes (pustels), rode bultjes (papels), mee-eters (comedonen) en onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten). Acne komt voornamelijk voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Op de informatieve pagina over acne lees je hier meer over.
Behandeling van acne
Er wordt onderscheid gemaakt tussen vele vormen van acne, daarom bestaat er ook geen standaardbehandeling voor acne. Er zijn verschillende factoren die van belang zijn bij het bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Denk hierbij aan de ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht. Ook kunnen er nog restverschijnselen zichtbaar zijn wanneer de acne niet meer aanwezig is, bijvoorbeeld acnelittekens en pigmentvlekken (hyperpigmentaties). De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en de problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Hierbij staat de vermindering van acne en het voorkomen van de verergering van de acne centraal. Vaak wordt er samengewerkt met de huisarts of medisch specialisten.
Acne- en acne littekens behandeling
Acnetherapie bij de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit onderstaande behandelingen.
-
Manuele reiniging van de huid: dit is een belangrijke eerste stap. Een goed gereinigde huid neem de werkstoffen van de huidverzorgingsproducten beter op.
-
Dieptereiniging van de huid met behulp van medische, chemische of biologische peelings: de dieptereiniging is het verwijderen van de onzuiverheden. De peeling wordt regelmatig toegepast bij acne omdat deze een ontstekingsremmende werking heeft en acnelittekens verminderd.
-
Rood/blauw lichttherapie: dit is een pijnloze behandeling die de acnebacterie vernietigt zonder de omliggende huid aan te tasten.
-
Microdermabrasie / microneedling therapie: deze behandelingen worden veelal toegepast wanneer de acne niet meer in een actieve fase is. Dit houdt in dat er geen, of slechts enkele, ontstekingen aanwezig mogen zijn, om zo beschadigingen te voorkomen. Beide behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de huidstructuur en zijn zeer effectief bij acne en acnelittekens.
-
Licht- en lasertherapie: voor de behandeling van acne littekens en grove poriën. Ook bij deze therapie dient de huid vrij te zijn van ontstekingen.
-
Camouflagetherapie: is gericht op de minder zichtbaar maken van de acne en/of acne littekens. Hierbij wordt gebruik gemaakt van professionele medische camouflage die water- en veegvast is.
-
Littekentherapie: de littekentherapie bij de behandeling van acnelittekens kan bestaan uit lasertherapie, micro-needling, microdermabrasie en littekenmassage. Deze littekenmassage is gericht op het stimuleren van de doorbloeding, het soepeler worden van de huid en het verbeteren van de elasticiteit van het weefsel van de littekens.
-
Adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens
Verwijzingen en vergoedingen acnetherapie
Je hebt geen verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig voor de behandeling van acne en/of acnelittekens door de huidtherapeut (tenzij jouw zorgverzekeraar daarom vraagt). Op de vergoeding pagina van acnetherapie kan je controleren of acnetherapie (gedeeltelijk) vergoed wordt door je zorgverzekering.
Praktijken die acnetherapie aanbieden
Meer informatie
Wil je meer informatie over bijvoorbeeld acnetherapie of ben je op zoek naar een huidtherapeut in een andere regio die acnetherapie aanbiedt?
Neem dan via onderstaande button contact met ons op! Wij helpen je graag verder.