DERMATOGRAFIE BIJ DE HUIDTHERAPEUT

Dermatografie is een specialisatie in de huidtherapeutische zorg en kan voor verschillende indicaties toegepast worden.

Informatie over dermatografie

Bij dermatografie, ook wel medische tatoeage genoemd, injecteert de huidtherapeut kleurpigmenten met behulp van tatoeage-apparatuur. Verschillende huidtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het zetten van medische tatoeages.

Dermatografie wordt succesvol toegepast bij:

  • Tepelreconstructies

  • Liplijncorrectie bij een hazenlip (schisis)

  • Aanbrengen wenkbrauwen na haaruitval (o.a. alopecia areata)

  • Hyperpigmentatie (teveel aan pigment)

  • Hypopigmentatie (te weinig pigment)

  • Littekens door trauma (brandwonden, schaafwonden, andere verwondingen of operatie)

  • Andere kleurafwijkingen in de huid.

Dermatografie behandeling

De behandeling met dermatografie bestaat uit een aantal stappen. Allereerst wordt een allergietest gedaan en uit een grote variatie aan pigment tinten de beste kleur bepaald. Vier weken later wordt gekeken of de kleur juist is en of het pigment geen allergische reactie geeft.

Daarnaast wordt de vorm bepaald en een start gemaakt met het inkleuren ervan. Vier tot zes weken daarna wordt samen beoordeeld of de vorm en kleur goed zijn. In de daarop volgende behandeling kan de kleur bijgesteld worden. Een tatoeage kan na enkele jaren vervagen waardoor hij bijgewerkt moet worden.

Nazorg

De getatoeëerde huid moet de eerste week na de behandeling droog gehouden worden. De huid kan gaan vervellen en soms ontstaan er korstjes waaraan niet gekrabd mag worden. Het eerste half jaar moet het getatoeëerde gebied goed beschermt worden tegen de zon. Dek het gebied af met kleding of met een pleister of bescherm het met een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor.


Verwijzingen en vergoedingen dermatografie

Je hebt geen verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig voor dermatografie door de huidtherapeut (tenzij jouw zorgverzekeraar daarom vraagt). Of dermatografie (gedeeltelijk) vergoed wordt door je zorgverzekering, kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.

Praktijken die dermatografie aanbieden

 

Theda Mansholtstraat 5a, 2331 JE Leiden

Cosmederma

Allround permanente make-up specialist en huid- en oedeemtherapeut

Meer info

Nathalie Burger

Meer informatie

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld dermatografie of ben je op zoek naar een huidtherapeut in een andere regio die dermatografie aanbiedt?

Neem dan via onderstaande button contact met ons op! Wij helpen je graag verder.