LITTEKENTHERAPIE BIJ DE HUIDTHERAPEUT

Littekentherapie is de verzamelnaam voor de behandelmogelijkheden die de huidtherapeut toe kan passen ter behandeling van alle vormen van littekens.

Informatie over littekentherapie

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsiering van littekens verminderen. Ook kan de huidtherapeut gebruik maken van een dermaroller (stimuleert de doorbloeding) of speciale tape.

​Littekenmassage wordt succesvol toegepast bij:

  • Atrofische littekens (littekens waarbij het weefsel dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend is)

  • Hypertrofische littekens (voelen vaak hard en dik aan, zijn soms pijnlijk, liggen verheven boven de omringende huid en zijn vaak verkleurd)

Litteken behandeling

Tijdens de littekenmassage kan het littekenweefsel versoepeld worden om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen op zelfs op te heffen. Daarnaast kan het uiterlijk van een litteken verbeteren. Het doel van de littekenmassage hangt af van het type litteken.

Atrofisch litteken
Het doel van de littekenmassage bij een atrofisch litteken is om de doorbloeding van het litteken en de omringende huid te stimuleren. Door een goede doorbloeding worden littekens en omringende huid beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid zal afnemen.

Hypertrofisch litteken

Bij de littekenmassage van een hypertrofisch litteken is het belangrijk dat de behandeling al een paar weken na het ontstaan van het litteken gestart wordt.

Als dit wordt uitgesteld is het moeilijker om de eventuele groei van het litteken de remmen. Het doel van de littekenmassage is de verbetering van de doorbloeding en de versoepeling van het litteken. Bij hypertrofische littekens die ontstaan zijn door brandwonden wordt een lichte massage van de huid toegepast die vaak herhaald moet worden om de groei van het littekenweefsel te remmen. Daarnaast werkt deze massage ook verlichtend bij eventuele pijn. 

Acnelittekens
Daarnaast is het mogelijk om met littekenmassage diverse problemen die voortkomen uit acnelittekens te behandelen. Denk aan bijvoorbeeld weefsel- of collageenophoping, rood-heid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving en slechte doorbloeding. Meer informatie over de behandeling van acnelittekens vind je op de pagina acnetherapie.

Overige behandelingen die toegepast kunnen worden om (acne)littekens te behandelen zijn lasertherapie, microdermabrasie, camouflagetherapiemicro-needling en peelings. Kijk voor praktijken die deze therapie aanbieden op de pagina over deze behandeling.


Verwijzingen en vergoedingen littekentherapie

Je hebt geen verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig voor littekentherapie door de huidtherapeut (tenzij jouw zorgverzekeraar daarom vraagt). Of littekentherapie (gedeeltelijk) vergoed wordt door je zorgverzekering, kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Praktijken die littekentherapie aanbieden

 

Haagweg 137, 2281 AG Rijswijk

SkinAid huid- en oedeemtherapie

Huid- en oedeemtherapeut

Meer info

Elise Guthmuller

Prent 52, 2907 ZH Capelle aan den IJssel

Skin-prof huid- en oedeemtherapie

Huid- en oedeemtherapeut

Meer info

Juliette Versteegh

Meer informatie

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld littekentherapie of ben je op zoek naar een huidtherapeut in een andere regio die littekentherapie aanbiedt?

Neem dan via onderstaande button contact met ons op! Wij helpen je graag verder.