OEDEEMTHERAPIE BIJ DE HUIDTHERAPEUT

Oedeemtherapie is de verzamelnaam voor de behandelmogelijkheden die de huidtherapeut toe kan passen ter behandeling van alle vormen van oedeem.

Informatie over oedeemtherapie

Oedeemtherapie is de verzamelnaam voor de verschillende behandelmethodes die toegepast kunnen worden bij de behandeling van vochtophoping (oedeem). Deze vochtophoping ontstaat door een stoornis in het lymfestelsel waardoor overtollig weefselvocht onvoldoende wordt afgevoerd.

 

Behandelmethoden

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage (MLD), dit is een massagetechniek die ervoor zorgd dat het vocht naar delen van het lichaam wordt gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgende wordt gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een therapeutisch elastische kous kan deze zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is. Gemiddeld komen patiënten gedurende een langere periode twee tot drie keer per week bij de huidtherapeut voor de behandeling oedeemtherapie.

 

Manuele lymfedrainage

Dit is een massagetechniek waarbij de lymfevaten onder de huid geactiveerd worden. Het overtollige vocht wordt door deze massage geleid naar een plaats waar het gemakkelijk opgenomen kan worden. Verhard weefsel (fibrose) kan soepeler gemaakt worden zodat het vocht er makkelijk doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

 

Ambulante compressietherapie / zwachtelen

Door middel van het zwachtelen van een door oedeem opgezwollen arm of been komt er druk op de bloedvaten. In combinatie met het bewegen van de ledematen wordt het bloed door de spieren weggepompt en kan het lymfevocht afgevoerd worden. De zwachtels voorkomen bovendien dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat behandeld is.

Lymfetaping

Door het aanbrengen van deze tape rekt de huid een klein beetje omhoog. Hierdoor komt er in de huid en de onder-liggende weefsels meer ruimte voor de verplaatsing van het vocht. In combinatie met ademhalings- en bewegings-oefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen kan worden.

 

Intermitterende Compressie Therapie (IPC)

Bij deze behandeling word het aangedane lichaamsdeel omspannen door een manchet die luchtdruk golven geleid. Door deze golven wordt de afvoer van lymfevocht bevorderd. Afhankeling van de patiënt worden de drukhoogte, compressie tijd en de pauzes tussen de drukgolven afgestemd.

 

Overige behandelmethoden:

  • Ademhalings- en bewegingsoefeningen die de afvoer van lymfevocht bevorderen.

  • Therapeutisch elastische kous die tegendruk geeft en ervoor zorgt dat het vocht niet terugstroomt naar het behandelde gebied.

  • Littekentherapie, indien het oedeem is ontstaan door een operatieve ingreep is er vaak sprake van een litteken. Littekenmassages, siliconenpleisters of lymftaping kunnen een oplossing bieden.

 

​Verwijzingen en vergoedingen oedeemtherapie

Je hebt geen verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig voor oedeemtherapie door de huidtherapeut (tenzij jouw zorgverzekeraar daarom vraagt). Of oedeemtherapie (gedeeltelijk) vergoed wordt door je zorgverzekering, kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.

Praktijken die oedeemtherapie aanbieden

 

Haagweg 137, 2281 AG Rijswijk

SkinAid huid- en oedeemtherapie

Huid- en oedeemtherapeut

Meer info

Elise Guthmuller

Prent 52, 2907 ZH Capelle aan den IJssel

Skin-prof huid- en oedeemtherapie

Huid- en oedeemtherapeut

Meer info

Juliette Versteegh

Meer informatie

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld oedeemtherapie of ben je op zoek naar een huidtherapeut in een andere regio die oedeemtherapie aanbiedt?

Neem dan via onderstaande button contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

CONTACT

VOORWAARDEN

© Copyright 2019-2020 - Vind je Huidtherapeut

SOCIAL MEDIA

Praat mee

@vindjehuidtherapeut

#vindjehuidtherapeut

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram