BORSTKANKER

De diagnose borstkanker heeft voor iemand vaak ingrijpende gevolgen. Naast de schrik, angst en verdriet ziet men ook vaak lichamelijke problemen op zich af komen, zoals een (gedeeltelijke) borstamputatie, het verwijderen van lymfeklieren in de oksel, chemotherapie of bestraling. De gevolgen hiervan hebben lichamelijk en emotioneel een enorme impact. De huidtherapeut kan een actieve rol spelen in de nazorg en begeleiding van vrouwen en mannen met borstkanker. Ze zijn speciaal opgeleid om bepaalde klachten die ten gevolge hiervan kunnen optreden te behandelen.

Borstkanker - vindjehuidtherapeut.nl

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut biedt een breed scala aan behandelingen, die ertoe bijdragen dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen zoveel mogelijk afnemen.

De huidtherapeut biedt behandelingen aan, geeft advies, stimuleert zelfmanagement en geeft daarbij ondersteuning. 

BEHANDELINGEN

Oedeemtherapie

Door beschadiging van het lymfestelsel of het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren, zijn de lymfevaten niet goed in staat vocht af te voeren. Hierdoor ontstaat zwelling (oedeem) en stijfheid. Om de lymfebanen te helpen het vocht beter af te voeren, wordt manuele lymfedrainage ingezet. Dit is een speciale massagetechniek, wat gecombineerd wordt met compressietherapie. Ook kunnen fascietechnieken, een methode die inwerkt op het bindweefsel, worden ingezet.

Fascie (verbindend bindweefsel) is een netwerk van bindweefsel in het lichaam dat alle structuren met elkaar verbindt. Het beschermt en ondersteunt de lichaamsdelen en zorgt voor soepele bewegingen. Als gevolg van een operatie en/of bestraling kunnen, door beschadigingen van de fascia, littekens, verklevingen, onderhuids vocht of verhardingen, pijn en bewegingsbeperking ontstaan. Door middel van fasciatherapie worden deze klachten behandeld.

Deze technieken kunnen manueel uitgevoerd of door middel van apparatuur. Met behulp van deze (geavanceerde) techniek wordt de afvoer van lymfe extra gestimuleerd, onderhuidse verhardingen en littekens worden versoepeld.
Naast deze therapieën geeft de huidtherapeut adviezen wat je zelf kunt doen om de afvoer te bevorderen.

Roodheid vermindering

Ten gevolge van bestraling kan de huidskleur van bijvoorbeeld het decolleté plaatselijk afwijken van de omliggende huid. De huid kan dan meer roodheid vertonen en er kunnen verwijde bloedvaatjes zichtbaar zijn.
Roodheid wordt door de huidtherapeut behandeld door middel van IPL. IPL, ook wel intensed pulsed light genoemd is geschikt voor een rode huid en heel oppervlakkig gelegen kleine vaatjes. Door een kuur van behandelingen zal de roodheid afnemen, waardoor deze rustiger en egaler wordt.
Een vaatlaser wordt ingezet wanneer de verwijde vaatjes duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen. Het bloed in het vaatje absorbeert het licht, zet deze om in warmte waardoor eiwitten stollen. Hierdoor beschadigen de vaatwandjes en wordt het vaatje opgeruimd door het lichaam.

Al dan niet in combinatie met het bovenstaande wordt led-therapie toegepast. Door middel van specifieke golflengten zal de huid verbeteren.
Een behandeling met led omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare- en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende  processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller.
De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Specifieke golflengten zijn in staat celvernieuwing en -herstel van de huid te creëren. Daarnaast revitaliseert, kalmeert en herstelt het de huid wat zorgt voor een rustigere, minder rode huid.

Littekentherapie

Een verkleefd of ingetrokken litteken op de borst of in de oksel kan klachten geven. Dit kan op verschillende wijzen behandeld worden; door middel van manuele en/of mechanische bindweefselmassage, waarbij de littekens worden losgemaakt van het onderliggende weefsel. Hierdoor verbetert het aspect van het litteken.
Ook kan lasertherapie en/of microneedling uitkomst bieden. Door deze therapieën wordt het litteken soepeler, vlakker en minder opvallend. Ook kunnen eventuele verkleuringen behandeld worden.

 

Dermatografie

Na een borstreconstructie ontbreekt vaak de tepel en de tepelhof. Een chirurg kan deze alsnog reconstrueren met behulp van bijvoorbeeld een huidtransplantaat uit de lies. Een andere methode is het inkleuren van de huid door een huidtherapeut. Een tepelhoftatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden.

 

Siliconentherapie

De huidtherapeut adviseert bij littekens waar nodig het gebruik van siliconentherapie. Dit is een veelgebruikte behandelmethode voor het voorkomen van afwijkende (hypertrofische en keloïd) littekens. De sheet die op de huid aangebracht wordt, neemt de functie van de huid als het ware over. Daardoor nemen littekenklachten af en ontstaat er minder (afwijkend) littekenweefsel. Siliconenverbanden zorgen ervoor dat littekens vlakker, soepeler en dunner worden. Klachten zoals aanhoudende roodheid, trekken van het litteken, jeuk, bewegingsbeperking aan gewrichten, ongemak en cosmetische bezwaren nemen af. Het siliconenverband is geschikt voor de behandeling van zowel oude als nieuwe littekens.

 

Borstprothesen en prothese lingerie

Het correct aanmeten van uitwendige prothesen en protheselingerie kan de kwaliteit van leven enorm verbeteren. Sommige huidtherapeuten zijn hier in gespecialiseerd en kunnen je uitgebreid adviseren.

ARTIKELEN BORSTKANKER

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen