BRANDWOND(LITTEKEN)

Een brandwond is een beschadiging van de huid, die zowel oppervlakkig kan zijn of de gehele diepte van de huid treft. Het is een erge verwonding en krijgt vaak een classificatie in de ernst die te maken heeft met de diepte: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads. Ernstige brandwonden resulteren veelal in littekenvorming van de huid. De littekens zijn zichtbaar, kunnen in het begin rood van kleur zijn en kunnen klachten geven zoals pijn, jeuk en een trekkend gevoel.

 

brandwonden - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat een brandwond(litteken)?

Een brandwond wordt veroorzaakt door warmte. Deze warmte komt door vuur, een hete vloeistof, een heet voorwerp, door elektriciteit of een chemische stof. Hoe langer de warmte of chemische stof op de huid aanhoudt, hoe ernstiger de brandwond wordt.

Na genezing kunnen er verdikte (hypertrofische)- of juist dunnere (atrofische) littekens zichtbaar blijven die als het ware verzonken liggen in de huid.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden.

Voor de behandeling van een brandwond(litteken) zijn er de volgende mogelijkheden: 

Siliconentherapie

De huidtherapeut adviseert bij brandwondlittekens waar nodig het gebruik van siliconentherapie. De sheet die op de huid aangebracht wordt, neemt de functie van de huid als het ware over. Daardoor nemen littekenklachten af en ontstaat er minder (afwijkend) littekenweefsel. Siliconenverbanden zorgen ervoor dat littekens vlakker, soepeler en dunner worden.

Klachten zoals aanhoudende roodheid, trekken van het litteken, jeuk, bewegingsbeperking aan gewrichten, ongemak en cosmetische bezwaren nemen af. Het siliconenverband is geschikt voor de behandeling van zowel oude als nieuwe littekens.

 

Littekenmassage

Wanneer het litteken verhard, verdikt of verkleefd is, kan littekenmassage uitkomst bieden. Met precieze en speciale manuele of mechanisme massagetechnieken kunnen deze littekens dunner, soepeler en minder zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor kan ook eventuele pijn en/of irritatie afnemen.
 

Lasertherapie

Laserbehandelingen zijn een goede manier om littekens minder opvallend te maken. Tijdens een laserbehandeling wordt de energie omgezet in warmte, wat verschillende processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte kan roodheid in het litteken afnemen, kan het weefsel soepeler worden en waar nodig vlakker door laagjes van het litteken te verwijderen.

 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Dit stimuleert de huid waardoor de littekens soepeler worden en minder gaan trekken.

 

Endermologie

Dit is een mechanische techniek waarbij de huid op een niet-invasieve manier wordt gestimuleerd. De koppen die tijdens de behandeling gebruikt worden zorgen ervoor dat de huid wordt opgezogen en gekneed. Deze combinatie zorgt voor een effectieve stimulatie van verschillende processen in de huid. Het stimuleert de bloed- en lymfeafvoer. Littekens worden soepeler en eventuele klachten zoals; trekkerigheid en een gespannen gevoel nemen af.

ARTIKELEN BRANDWONDEN

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen