CELLULITE

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, komt voor bij ontzettend veel vrouwen. Zelfs bij de slankste en meest sportieve.
Het ontstaat bij meer opslag van vetten in de vetcellen en bij het vasthouden van vocht rondom deze cellen. Naarmate de adipocyten (vetcellen) groter worden, trekken deze de bindweefselschotten naar binnen, waardoor deze vervormt.
Ondertussen wordt de bloedsomloop belemmerd en hopen de toxines zich op. Door deze slechte bloedcirculatie, en een verstoorde vochtafvoer kunnen vet, afvalstoffen en vocht steeds moeilijker worden afgevoerd. Het bindweefsel verhardt en er ontstaat een bobbelige huid die bovendien putjes vertoont, de zogenaamde sinaasappelhuid. Cellulite komt vooral bij vrouwen voor op de billen en de bovenbenen, maar in sommige gevallen ook op de buik of zelfs de bovenarmen.

 

Cellulite - vindjehuidtherapeut.nl

Wat zijn de oorzaken van cellulite?

 • Genetische aanleg
  Hebben mensen in de naaste familie cellulite, dan is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt.
 • Hormonen
  Met name oestrogeen is van invloed op het ontstaan van cellulite. Dit verklaart meteen waarom mannen hier minder last van hebben dan vrouwen.
 • Leefstijl
  Een lage hoeveelheid spiermassa en een slechte doorbloeding maakt de kans op het ontstaan van cellulite groter.
 • Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam
  Dit ontstaat vaak door overgewicht, een ongezonde leefstijl met veel stress, weinig beweging en training.
 • Veroudering
  Bij het ouder worden wordt het bindweefsel zwakker en de kans op cellulite groter. 

Wat zijn de symptomen van cellulite?

 • Hobbelige huid op de heupen, dijbenen en billen en soms op de onderbuik of bovenarmen (kuiltjes en deukjes).
 • Zichtbare vetophopingen. Hier zijn meerdere gradaties te onderscheiden van waarneembaar bij inknijpen van de huid tot altijd zichtbaar.
 • Plekken met cellulite kunnen koud aanvoelen door een verslechterde bloedcirculatie.

 

Welke soorten cellulite komen voor?

Zachte cellulite

Dit type geeft de huid een golvend beeld en het voelt zacht aan. Het komt vooral voor in gebieden waar er een ophoping van vet is. Zoals bovenarmen en benen en gaat vaak gepaard met ontsierende beenvaatjes. Bij lichaamsbeweging beweegt de cellulite mee en we zien het veelal verergeren met de jaren en bij toename van het gewicht. 

Harde/ vaste cellulite

Harde cellulite komt vooral voor bij jongere vrouwen en is vooral te vinden rond de heupen en bovenbenen. Het is meestal één van de eerste tekenen van cellulite. De huid is strak, onregelmatig en later ontstaan er kuiltjes. De huid verandert niet bij lichaamsbeweging. 

Oedeemateuze cellulite

Dit type komt het minst voor en is tevens het lastigst te behandelen. Het wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht vanwege een slechte bloed- en lymfecirculatie. Het komt vooral voor in de benen, waardoor de vorm verandert naar een meer zuilvormige. De huid is gezwollen en kan pijnlijk zijn bij aanraking. 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van cellulite zijn er de volgende mogelijkheden: 

Manuele bindweefselmassage

Door het bindweefsel, dat ons hele lichaam verbindt met organen, gewrichten en spieren, met speciale diepe massagetechnieken te masseren, verbetert dit de huidconditie. Het verhoogt de doorbloeding en activeert de stofwisseling. Zo worden de fibroblasten (bindweefselcellen) gestimuleerd, waardoor de huid aangezet wordt tot vernieuwing. De huid wordt steviger en gladder, waardoor putjes minder opvallen.
In sommige gevallen wordt de massage gecombineerd met cupping en rollers.

 

Microwaves

De bekende microgolven worden bij deze behandelmethoden in een hoge frequentie ingezet om enerzijds cellulite aan te pakken en anderzijds de huid te verstrakken. De gebruikte frequentie wordt goed geabsorbeerd door vetcellen, waardoor het metabolisme wordt versneld. De vetcellen worden aangepakt en worden uiteindelijk vernietigd. Bovendien worden de bindweefselschotten, die bij cellulite naar binnen getrokken zijn, gestimuleerd. De spanning op de schotten worden verminderd en er ontstaat collageenstimulatie.

 

Endermologie®

Dit is een mechanische techniek waarbij de huid op een niet-invasieve manier wordt gestimuleerd. De koppen die tijdens de behandeling gebruikt worden zorgen ervoor dat de huid wordt opgezogen en gekneed. Tijdens de behandeling zorgen ze ervoor dat de huid wordt opgezogen en direct gekneed en dus gestimuleerd. Deze combinatie zorgt voor een effectieve stimulatie van verschillende processen in de huid. Het stimuleert de bloed- en lymfeafvoer en de vetcellen om de natuurlijke afvoer van vetten te bevorderen. Tegelijkertijd wordt de huid steviger, gladder en veerkrachtiger.

 

Endermologie® wordt ook toegepast in combinatie met (afhankelijk van het type apparaat):

 • Infraroodlicht
  Het infrarode licht zorgt voor een betere doorbloeding, verhoogt de huidelasticiteit en verwarmt het vetweefsel.
 • Radiofrequentie
  Dit zorgt voor huidverstrakking, verhoogt de zuurstofopname en activeert de stofwisseling wat weer zorgt voor vetafbraak.
 • Laserlicht
  Verjongt de huid door de fibroblasten te activeren en de aanmaak van collageen te stimuleren. De golflengte bereikt de vetcellen waardoor het celmembraan doorlaatbaar wordt. Hierdoor komt het vetgehalte van de cellen vrij.
 • Led-therapie 
  Led bevordert onder andere de celvernieuwing door de productie van collageen en elastine te stimuleren en verbetert de lymfatische microcirculatie.
 • Multi Micro Alveolar Stimulation (M.M.A.S.)
  Door M.M.A.S wordt zowel de oppervlakkige huid als het dieper gelegen weefsel beïnvloed. Dit zorgt voor de stimulatie van de productie van collageen en elastine en de bevordering van celvernieuwing.
 • Magnetische pulsen
  Magnetische pulsen stimuleren de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en wordt veelal in combinatie met radiofrequentie ingezet omdat het elkaar versterkt.
 • Cryolipolyse
  Cryotherapie heft de blokkades in de huid op en zorgt ervoor dat de stofwisseling en bloedcirculatie sterk verbeteren. Door de verbeterde circulatie zullen toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen weer op gang komen. Tegelijkertijd worden de fibroblasten gestimuleerd om meer collageen aan te maken, waardoor de huid weer gladder, steviger en gezonder wordt.

Leefstijl adviezen

Naast de behandelmogelijkheden in de praktijk adviseren bepaalde huidtherapeuten ook over gezonde voeding en leefstijl.

 • Drink zo min mogelijk alcohol, beperk suikers tot het minimum en eet zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk om de lever te ontlasten en een goede ontgifting mogelijk te maken.
 • Beperk inname van xeno-oestrogenen. Door biologisch te eten (biologische bestrijdingsmiddelen zijn geen xeno-oestrogenen) ondersteun je het lichaam op de juiste manier.
 • Neem zo min mogelijk drop en zoethout bevattende producten.
 • Eet voeding die rijk is aan polyfenolen. Dit zijn stoffen in planten die als een antioxidant werken. Voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen zijn bijvoorbeeld blauwe en rode vruchten, groene thee, pure chocolade, olijfolie, noten.

 

ARTIKELEN CELLULITE

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen