Eén van de behandelingen uitgevoerd door een huidtherapeut zijn chemische peelings. Deze behandeling, die tevens ook uitgevoerd wordt door sommige schoonheidsspecialistes, worden steeds populairder. Huidtherapeuten mogen, in tegenstelling tot schoonheidsspecialistes, met sterke peelings werken die effect hebben op de diepere lagen in de huid. Het is dan ook niet zo gek als je nu denkt: ”Chemische peelings, dat klinkt best heftig”. In deze blog leggen we je er alles over uit.
Feiten en weetjes
De bovenste laag van de huid wordt verweekt waardoor deze sneller gaat afschilferen. Dit afschilderen doet de huid al van zichzelf. Binnen een maand vernieuwt jouw huid zich helemaal, zonder dat je dit bewust doorhebt. Naast het verweken wordt de huid ook gevoed. De huid wordt gestimuleerd om zich vervolgens weer te herstellen wat onder andere zorgt voor een meer gladde en egale huid. Afhankelijk van jouw wens en huidtype wordt door de huidtherapeut bepaald met welke peeling het beste resultaat behaald kan worden.
Wat voor wensen zijn er dan zoal?
Diepe peelings exfoliëren de huid tot in de eerste of tweede laat van de dermis (lederhuid). De reactie van de huid is intensiever en de hersteltijd zal langer duren.
Het optimale resultaat wordt dan ook sneller bereikt in tegenstelling tot lichte, oppervlakkige peelings.
Oppervlakkige zuren:
-
Glycolzuur (glycolic acid): werkt exfoliërend en is zeer effectief voor oppervlakkige donkerdere pigmentvlekken, photo-aging en fijne lijntjes. Tevens wordt dit zuur vaak toegepast bij zwangerschapsmasker en werkt het ontstoppend op de poriën.
-
Melkzuur (Lactic acid): werkt zeer effectief tegen zonschade, oppervlakkige donkerdere pigmentvlekken door de oplichtende werking. Het is geschikt voor de donkere en de gevoelige huid.
-
Amandelzuur (Mandelic acid): werkt effectief tegen oppervlakkige roodheden en ongelijke verdelingen van het pigment in de huid. Ook vermindert het de talgproductie waardoor (acne)ontstekingen worden voorkomen.
-
Salicylzuur (Salicylic acid): werkt zeer goed tegen overmatige talgproductie bij jeugdpuistjes. Het heeft een zeer goede werking tegen ontstekingen en mee-eters. Door de oppervlakkige werking is dit zuur veilig voor gebruik op de donkere huid.
-
Pyrodruivenzuur (Pyruvic acid): werkt zeer effectief tegen de zonbeschadigde huid, oppervlakkige donkerdere pigmentvlekken en acne met ontstekingen en mee-eters.
(Middel)diepe zuren:
-
Glycolzuur (Glycolic acid): dringt diep door in de huid door er versnelt de celdeling.
-
TCA (Trichloorazijn zuur): werkt sterk verwekend en is zeer geschikt voor diepere (acne)littekens en grove poriën. Ook is dit zuur effectief tegen lijntjes, zonschade en donkere pigmentvlekken. Enkele dagen na een peeling met TCA vindt er een sterke schilfering van de huid plaats.
-
Jessner: Dit is een combinatie van resorcinezuur, salicylzuur en melkzuur die de bovenste laag van het huidoppervlak oplost. Deze samenstelling vermindert de activiteit van de talgklieren en werkt antibacterieel op de huid. Het is daarom zeer actief tegen acne met cysten, gerstekorrels en mee-eters. Ook werkt dit zuur tegen fijne lijntjes en rimpels en egaliseert het de algehele huidteint. Eén tot twee dagen na een peeling met dit zuur vindt er een sterke schilfering van de huid plaats.
-
Fenol (Phenol): Werkt zeer goed tegen diepe rimpels en lijnen, zonbeschadigde huid en littekens.
Wat kan je daarna verwachten?
Eén van de belangrijkste adviezen voor zowel voor als na de chemische peeling behandeling is het zoveel mogelijk uit de zon blijven. Dat betekent dus ook niet de zonnebank. Bescherming van de huid met een minimale factor 30 is cruciaal om pigmentverschuivingen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden door voldoende water te drinken en een moisturizer aan te brengen. Om de huid te kalmeren na de peeling kan deze gewassen worden met koud/ lauw water. Intensieve trainingen, droge sauna’s en stoombaden kunnen het best worden vermeden voor tenminste twee dagen na de chemische peeling. De huid scrubben, borstelen of een exfoliërende gezichtsreiniger gebruiken is niet nodig voor tenminste drie tot vier dagen nadien.
Mag een chemische peeling dan wel in de zomerperiode?
Over het algemeen wordt het afgeraden om sterke chemische peelings te ondergaan in de zomerperiode. Dit komt doordat de zon een stuk sterker is en de huid daardoor beschadigd kan raken. Tegenwoordig zijn er ook lichtere peelings waardoor het in sommige gevallen, in combinatie met goede huidbescherming, mogelijk is om in de zomerperiode de behandeling te ondergaan.
Wanneer mag een chemische peeling dan écht niet?
Benieuwd of een chemische peelings iets voor jou huid en wensen is? Laat je informeren tijdens een vrijblijvend intakegesprek bij de huidtherapeut!