Cosmeceuticals wat zijn dat?

wat zijn cosmeceuticals? - vindjehuidtherapeut.nl

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in. Ik vertel je er alles over in deze blog.

De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van anderen huidverzorging/cosmetica. Daar waar cosmetica alleen in de dode huidcellen laag (hoornlaag) blijft, passeert een cosmeceutical deze laag.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van een vale, doffe huid kunnen worden verminderd, wat zorgt voor een gezondere en egalere huid. De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.

Cosmeceuticals vs cosmetica

Een huidtherapeut werkt met cosmeceuticals. Cosmeceutical is een samenvoeging van de woorden ‘cosmetic’ (cosmetisch) en ‘farmaceutical’ (geneesmiddel). Ten opzichte van cosmetica komt een cosmeceutical dieper in de huid, waardoor huidverbetering sneller realiseerbaar is. Ten opzichte van cosmetica bestaan cosmeceuticals uit kleinere moleculen, waardoor deze dieper in de huid komen, tot de levende cellagen. Een cosmeceutical bevat vaak ingrediënten die echt iets doen voor de huid zoals, niacinamide, vitamine c, glycolzuur, vitamine e, salicylzuur of retinol. Laat je ook hierbij goed adviseren, niet iedere huid kan ieder ingrediënt goed verdragen en soms moeten werkzame stoffen echt worden opgebouwd op de huid.

Ter ondersteuning van de behandeling in de praktijk

De huidtherapeut werkt als het ware met jou als team aan jouw huid. De huidtherapeutische behandelingen kunnen veel voor jouw huid betekenen, en wanneer deze gecombineerd worden met de juiste huidverbeterende producten voor thuis, zullen de effecten nog groter zijn. Voor sommige behandelingen in de praktijk is het zelfs noodzakelijk de huid thuis eerst voor te bereiden. Ook zullen producten als nazorg worden ingezet om de resultaten te ondersteunen, te stimuleren en te behouden.

Wetgeving

Echter worden cosmeceuticals niet erkend door de Europese wetgeving, waardoor het wel onder de noemer cosmetica valt. Dus wees kritisch met het beoordelen van producten. Want een merk dat de naam ‘’cosmeceutical’’ gebruikt, geeft niet direct garantie voor een goed werkend product. Een huidtherapeut is goed in staat om hierin onderscheid te maken, laat je dus goed adviseren voordat je een skincare routine aanschaft en laat je niet te snel misleiden door marketing.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.