De veroudering van de huid, kun je dit tegengaan?

veroudering van je huid tegengaan vindjehuidtherapeut.nl

Wist je dat tussen eind twintig en begin dertig je huid ongeveer 1% collageen per jaar verliest? In je huid wordt collageen aangemaakt, dat zorgt onder andere voor de stevigheid van de huid. De aanmaak van collageen neemt in de loop der jaren af met een slappere en dunnere huid tot gevolg. Wat kun je doen om deze natuurlijke veroudering van je huid te vertragen? 

Hoe ga je veroudering van je huid tegen?

Ouder worden is onvermijdelijk. De manier waarop je ouder wordt en dan specifiek je huid, heb je deels zelf in de hand. Je leest in dit artikel meer over de manier waarop je huid veroudert en wat jij zelf kunt doen om op een zo mooi mogelijke manier oud te worden.

Aanleg

De veroudering van de huid is een natuurlijk proces waar niemand aan ontkomt. Je genetische aanleg bepaalt echter hoe snel de huid veroudert en daar heb je geen invloed op. Collageen is een bindweefsel in de huid dat zorgt voor stevigheid, niet alleen in de huid maar ook bijvoorbeeld in je haren, nagels en botten. Collageen wordt op den duur afgebroken door een enzym in de huid. Dit resulteert in een slappere en dunnere huid met lijntjes en rimpels. Een verouderde huid heeft vaak ook een grauwe uitstraling en kan zonnevlekken (donkere pigmentvlekken) bevatten.

Externe factoren

Er zijn verschillende externe factoren die invloed hebben op de veroudering van je huid. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje.

Zonlicht

Zonlicht speelt in ongeveer 90% van de gevallen een rol bij huidveroudering. De zon veroorzaakt pigmentvlekken die je een verouderde uitstraling geven. Meer dan de helft van de mensen van 45 jaar en ouder met een blanke huid, ontwikkelen gelige of bruine vlekken op het gezicht, maar veelvoorkomende plekken zijn bijvoorbeeld ook de handpalmen. De zon is de oorzaak van deze vlekken. Doordat de huid zich met pigment wil beschermen tegen het zonlicht, nemen pigmentcellen toe met de bruine kleur als gevolg. Uv-straling vermindert ook nieuwe vorming van collageen en beschadigt elastine- en collagenevezels in de huid en van de bloedvaten. Rode vaatjes op de huid worden hierdoor ook sneller zichtbaar. Om deze schade te beperken, is het noodzakelijk om vanaf jonge leeftijd dagelijks, ja, ook in de winter, te smeren met een minimale beschermingsfactor 30.

Roken

Roken speelt ook een grote rol bij het versnellen van huidveroudering, het vernauwt de bloedvaatjes, waardoor er minder bloedvoorziening is in de huid. Dit leidt tot een grauwe en/of doffe uitziende huid. Daarnaast zorgt roken ervoor dat bepaalde cellen worden aangemaakt (matrixmetalloproteases). Deze cellen breken collageen en elastine af, wat uiteindelijk diepe lijnen in de huid tot gevolg heeft. De kenmerkende ‘barcode’ aan rimpels die rondom de mond van een roker te zien zijn, ontstaan door het constant zuigen aan een sigaret om rook te inhaleren. Het komt erop neer dat vooral zonlicht en roken vroegtijdige huidveroudering veroorzaken.

Voeding

Tot slot is voeding ook een externe factor die invloed heeft op de veroudering van de huid. Wanneer we namelijk te veel suikers binnenkrijgen, ontstaat er een proces genaamd glycatie in de huid. Dit proces bevordert ontstekingen waardoor uiteindelijk collageen en elastine kapot worden gemaakt.

Hoe kun je het verouderingsproces van de huid vertragen?

Niet roken, een gezonde voedingsstijl en jezelf goed beschermen tegen de zon zijn al de eerste stappen die je kunt maken om het verouderingsproces in ieder geval niet te versnellen. Producten met de juiste actieve ingrediënten hebben ook een grote invloed.

Vitamine C is een antioxidant in huidverzorging die de aanmaak van collageen en elastine stimuleert en hiernaast een verhelderende werking heeft op hyperpigmentatie. Amandelzuur is een ingrediënt dat het tyrosinase enzym vernietigt. Het tyrosinase enzym regelt de productie van melanine (pigment). Tevens stimuleert amandelzuur de productie van collageen. Vitamine A is essentieel bij het voorkomen en terugdraaien van huidveroudering en hyperpigmentatie. Het reguleert de celdeling, stimuleert collageen en elastine en werkt ook als een sterk antioxidant (antioxidanten werken tegen vrije radicalen die vrijkomen bij
zonlicht en/of roken).

Huidtherapie tegen huidveroudering

Een behandeling bij de huidtherapeut kan ook een steentje bijdragen aan het vertragen van het huidverouderingsproces. Zo zijn er verschillende behandelingen (o.a. (RF) microneedling, lasertherapie, HIFU, Ulterapie en chemische peelings) die de celdeling en collageen weer stimuleren en zo huidverslapping tegengaan. De huidstructuur verfijnt, grove poriën nemen af, lijntjes en rimpels verzacht en de huid wordt steviger.

Uiteindelijk moeten we allemaal geloven aan veroudering van de huid. Maar er zijn genoeg stappen die je zelf kunt ondernemen om zo lang mogelijk de kreukels uit de huid te houden. 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.