DOFFE HUID

Een doffe huid oogt valer en grauwer van kleur, heeft geen glans en lijkt daardoor vaak minder gezond en zorgt voor een vermoeide uitstraling. Een huid die straalt ziet er vaak gezonder en meer uitgerust uit.

 

doffe huid - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat een doffe huid?

Een doffe en vale huid heeft verschillende oorzaken:

  • Weinig slaap kan ervoor zorgen dat de huid niet voldoende tijd krijgt om zich te herstellen. De huid herstelt zich namelijk gedurende de nacht.
  • Roken zorgt ervoor dat de doorbloeding van de huid afneemt waardoor de dode huidcellen zich opstapelen. Hierdoor wordt het collageen sneller afgebroken, wat weer zorgt voor onder andere rimpels.
  • Voeding heeft een grote invloed op onze huid. Vermijd daarom suikers, te veel koolhydraten en ongezonde vetten. Eet juist voldoende citrusvruchten en kiwi’s voor een goede dosis vitamine C.
  • Verkeerde huidverzorging veroorzaakt ook vaak een doffe en vale huid. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen exfoliatie (het verwijderen van dode huidcellen) en hydratatie. Uiteraard mag een goede zonbescherming ook niet ontbreken in je dagelijkse huidverzorging.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van een doffe huid zijn er de volgende mogelijkheden: 

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van een vale, doffe huid kunnen worden verminderd, wat zorgt voor een gezondere en egalere huid. De huidtherapeut bepaalt welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.  

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een meervoudige peeling waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals een Jessner vloeistof.
Medische peelings worden ingezet om de huidstructuur te verfijnen, de huid te egaliseren, te verstevigen en lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilfert. Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, waardoor een peeling verschillende, positieve effecten op de huid heeft. Bij een doffe huid werkt dit effectief om de huid te hydrateren en de glans te verbeteren.
 

Skinboosters

Skinboosters bestaan uit natuurlijk hyaluronzuur, aangevuld met actieve ingrediënten, zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren, die samen de huid repareren, voeden, hydrateren en stimuleren.
Skinboosters worden ingebracht met behulp van microneedling. Het voordeel van microneedling ten opzichte van crèmes is dat de vloeistof direct (in plaats van op) in de huid wordt aangebracht. Niet alleen komen de ingrediënten daarmee dieper in de huid, microneedling zorgt ook voor een betere doorbloeding en activeert het collageen en de elastine.

 

IPL– en lasertherapie

Door het toepassen van bepaalde golflengtes wordt de huid aangezet tot celvernieuwing en eventuele ontsierende verkleuringen nemen hierdoor af. Dit zorgt ervoor dat de huid frisser wordt en meer gaat stralen.

Er wordt gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.

Bij de photo-akoestische-/mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in bijvoorbeeld pigmentcelletjes. Hierdoor wordt de pigmentatie vergruisd waarna het afschilfert. Bij beide technieken verminderen of verdwijnen eventuele verkleuringen, hetgeen zorgt voor een frissere, egale huid!
 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen van wondgenezing nabootst. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje bewerkstelligt. Afhankelijk van het doel kan huidveroudering bij haar kern worden aangepakt. Een doffe huid, pigmentvlekjes, verlies van veerkracht en stevigheid, een grove structuur worden verholpen door de exfoliërende eigenschap op de bovenste huidlaag en de stimulering van collageen- en elastinevezels in de diepere huidlagen.

 

Led-therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden gericht, verbeteren het geheel. Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.

De effecten van led-therapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.
Bij een doffe en vermoeide huid revitaliseert het de huidcellen, zodat ze onmiddellijk voorzien worden van energie. Een behandelreeks biedt langdurige resultaten en is gericht op het stimuleren van de natuurlijke verjongings- en herstelprocessen om een gezond ogende huid te bevorderen en celvernieuwing te versnellen.  

ARTIKELEN DOFFE HUID

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen