DROGE HUID

Bij een droge huid is deze ruw, voelt trekkerig aan, mist glans en kan gaan jeuken. Veel mensen hebben last van een droge huid en het komt met name voor in de herfst- en wintermaanden. De huid kan zelfs zo droog zijn dat het gaat schilferen en er (pijnlijke) kloven ontstaan.

 

Droge huid - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat een droge huid?

Het bovenste laagje huid heeft een belangrijke barrièrefunctie. Het beschermt ons tegen allerlei indringers van buitenaf, zoals chemische stoffen, bacteriën en andere micro-organismen. Om de huidcellen heen ligt een vettig laagje bestaande uit een eiwit en een zogeheten ‘Natural Moisturizing Factor‘. De huidcellen worden onderling nog meer opgevuld met een vettig smeerseltje bestaande uit cholesterol, ceramides en triglyceriden. De huid produceert dus vanuit de onderliggende lagen een natuurlijk oliefilmpje. Hieruit wordt een unieke huidflora gevormd, met eigen huidbacteriën. Bij een droge huid is er sprake van vochtverlies in de huidlagen. De natuurlijke barrièrefunctie is aangetast door een tekort aan huidvetten.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van een droge huid zijn er de volgende mogelijkheden: 

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van een droge huid kunnen worden verminderd, wat zorgt voor vermindering van de klachten. De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.

 

Skinboosters

Skinboosters bestaan uit natuurlijk hyaluronzuur, aangevuld met actieve ingrediënten zoals; antioxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren. Die met elkaar de huid repareren, voeden, opvullen en stimuleren.
Skinboosters worden ingebracht met behulp van microneedling. Het voordeel van microneedling ten opzichte van crèmes is dat de vloeistof direct (in plaats van op) in de huid wordt aangebracht. Niet alleen komen de ingrediënten daarmee dieper in de huid, maar microneedling zorgt ook voor een betere doorbloeding en activeert het collageen en de elastine. 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een meervoudige peeling waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals een Jessner vloeistof.

Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilfert. Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, waardoor een peeling verschillende, positieve effecten op de huid heeft. Elke peeling heeft specifieke eigenschappen, waardoor er voor elke vraag een geschikte peeling is. Bij een droge huid werkt dit effectief doordat de dode huidcellen verwijderd worden, de huid beter hydrateert (de huid is in staat vocht beter van te houden) en huidverzorging beter wordt opgenomen en zijn werk kan doen.

 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Hierdoor worden wond genezende groeifactoren gestimuleerd. Afhankelijk van het doel kan huidveroudering bij haar kern worden aangepakt. Een droge, doffe huid verbeteren door de exfoliërende werking op de bovenste huidlaag en de stimulering van collageen- en elastinevezels in de diepere huidlagen. 

ARTIKELEN DROGE HUID

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen
× Hoe kan ik je helpen?