Ervaringsverhaal: een haarnestcyste voorkomen bij de huidtherapeut

Sinus pilonidalis haarnestcyste verwijderen - Vind je Huidtherapeut

Een bezoek aan de huisarts, twee chirurgische ingrepen in het ziekenhuis en vervolgens een bezoek aan de huidtherapeut. Thom kwam bij de huidtherapeut voor het voorkomen van het terugkeren van een haarnestcyste, ook wel ‘sinus pilonidalis’ genoemd.

Een bult of een puist?

Het is inmiddels vier jaar geleden toen ik voor de eerste keer een bult ontdekte tussen mijn bilnaad. Mijn eerste gedachte was dat het een soort puist was en het wel weer over zou gaan. Maar in de loop van de weken werd de bult steeds groter en pijnlijker, waardoor ik op begeven moment lastig begon te lopen en niet meer normaal kon zitten op mijn werk.

Een haarnestcyste, wat is dat?

Ik begon mij zorgen te maken en besloot naar de huisarts te gaan. De huisarts vertelde direct dat het om een haarnestcyste zou gaan. Met deze diagnose werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. De chirurg legde uit dat het een holte is onder de huid die meestal in of boven de bilnaad voorkomt. In de holte bevinden zich dan vaak haren en daar kan een ontsteking ontstaan.

Haarnestcyste operatief verwijderen

Mijn haarnestcyste is vervolgens door middel van een chirurgische operatie volledig verwijderd. Na de ingreep werd de wond opengehouden, zodat de kans op infectie werd voorkomen en de wond van binnenuit kon gaan genezen. Hierbij kreeg ik wondzorgadviezen mee voor thuis. De wond was na één maand al dicht.

sinus-pilonadalis. haarnestcyste - vindjehuidtherapeut.nl

Een haarnestcyste kan terugkomen

Helaas zat ik anderhalf jaar later opnieuw in het ziekenhuis voor een nieuwe haarnestcyste. De chirurg gaf aan dat de exacte oorzaak van het ontstaan van een haarnestcyste niet bekend is, maar dat overbeharing de kans op een terugkerende haarnestcyste groter zou maken. Om die reden werd geadviseerd mijn bilnaald vanaf toen haarvrij te houden met laserontharing. Hiervoor werd ik doorverwezen naar een huidtherapeut.

Preventieve laserontharing door de huidtherapeut

Ondanks dat het geen gemakkelijke situatie is voelde ik mij bij de huidtherapeut direct op mijn gemak. Met veel geduld en begrip werd mij de werking van laserontharing uitgelegd en de manier waarop dit een terugval kon voorkomen. De laserontharing zorgt ervoor dat de haarzakjes worden vernietigd en dit reduceert de haargroei blijvend. De behandeling voelt als een serie prikjes, vergelijkbaar met een elastiekje dat tegen de huid schiet. Het is dus geen pijnloze behandeling, maar doordat de behandeling niet lang duurt en er direct gekoeld wordt was het voor mij heel goed te doen.

Na 7 laserontharing behandelingen bij de huidtherapeut was ongeveer 90% van mijn haargroei verdwenen. Twee jaar later heb ik nooit meer een haarnestcyste gehad, waar ik ontzettend blij mee ben.

Ben jij benieuwd wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Zoek hier een huidtherapeut bij jou in de buurt.

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.