GROVE PORIËN

Vooral mensen met een gecombineerde tot vette huid krijgen met het ouder worden last van grove poriën of een grovere huidstructuur. Talg zorgt voor een soepele huid en bescherming tegen onder andere infecties. Poriën zijn de buisjes die deze talg afvoeren.
Met de tijd en door verschillende oorzaken kunnen poriën groter worden. Dit wordt vaak als cosmetisch storend ervaren en waar mensen vaak graag iets aan willen doen.

 

grove poriën - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaan grove poriën?

Op de T-zone (voorhoofd, neus, naast de neus en kin) produceren de talgklieren vaak meer en soms een teveel aan talg. Als huidcellen rondom de uitgang van een talgklier blijven plakken, kan dit een blokkade veroorzaken waar het talg zich vervolgens gaat ophopen. De buisjes raken verstopt of de wand van de porie kan verslappen, waardoor deze uitrekt en zichtbaar wordt, met een klein gaatje als resultaat. Als je dit proces niet tegenhoudt, worden er steeds meer poriën zichtbaar en wordt de huid grover van structuur.

Oorzaken van deze verstoring zijn:

  • Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat er teveel talg wordt geproduceerd, waardoor er sneller verstoppingen ontstaan.
  • Cosmetica kan ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken.
  • Opstapeling van dode huidcellen blokkeert de porie, waardoor de talg niet goed naar buiten kan vloeien en zich in de porie gaat ophopen.
  • Verlies van collageen zorgt voor volumeverlies en verslapping, waardoor er meer rek op de poriën komt. Hierdoor zakken de poriën en worden ze meer zichtbaar.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van grove poriën zijn er de volgende mogelijkheden: 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gebruikt worden zoals een Jessner vloeistof.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, wat het huidvernieuwingsproces stimuleert. Door een betere afschilfering krijgen de huidcellen niet de kans om te stapelen, zodat het talgbuisje niet verstopt raakt en de poriën niet groter worden. Bovendien kun je zo overtollige talgproductie reduceren en reguleren met peelings. Deze aanpak remt het ontstaan van grove poriën af en ze worden minder zichtbaar.

 

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een peeling die dode huidcellen verwijdert met een speciaal apparaat. Het apparaat zuigt de huid vacuüm en spuit tegelijkertijd fijne kristallen tegen de huid. De huid krijgt door deze behandeling een betere doorbloeding waardoor de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd wordt. Poriën worden minder grof.
 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Afhankelijk van het doel kan huidveroudering bij haar kern worden aangepakt. Grove poriën worden gereduceerd door de exfoliërende eigenschap op de bovenste huidlaag en de stimulering van collageen- en elastinevezels in de diepere huidlagen.

 

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmen. Hierdoor wordt collageen aangemaakt die de huid verstrakt en verstevigt. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt. De verwarming van de huid verbetert de poriestructuur en zorgt dat grove poriën minder zichtbaar zijn.
 

ARTIKELEN GROVE PORIËN

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen