HAARUITVAL

Iedereen verliest zo’n vijftig tot hondertwintig haren per dag, dit is een normaal verschijnsel. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, valt dit meestal niet op. Wanneer je voor het gevoel meer haren verliest dan normaal, je haar dunner, minder sterk en gezond lijkt te worden of plotseling één of meerdere kale plekken ontstaan, kan er een onderliggende oorzaak zijn.

 

haaruitval - vindjehuidtherapeut.nl

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

 • ziektes, zoals schildklierziekte;
 • te laag gewicht;
 • medicijnen en chemotherapie;
 • een stressvolle gebeurtenis, operatie of bevalling;
 • ijzertekort in je voeding;
 • langdurig gebruik van haarextensions;
 • schimmelinfectie;
 • langdurig vast en strak dragen van het haar.

Er zijn naast bovenstaande oorzaken nog twee haaraandoeningen die haaruitval veroorzaken:

 • Alopecia androgenetica
 • Alopecia areata

 

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd. Deze kaalheid wordt namelijk veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijke hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Naar schatting heeft 70% van de mannen en 40% van de vrouwen hier last van, het kan zelfs al ontstaan in de puberteit. Bij mannen is het bekend dat de haargroei met de tijd minder wordt, dat haren dunner wordt en dat er kaalheid kan ontstaan. Bij vrouwen is dit veel minder bekend. Bij mannen begint de kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat vanuit daar verder. Bij vrouwen komt het meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd. Zowel voor mannen als voor vrouwen kan dit heel belastend zijn en heeft het een grote invloed op de kwaliteit van leven.

 

Hoe ontstaat Alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica ontstaat door:

 • gevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron, het bindt zich aan de receptoren van haarfollikels.
 • grote haarfollikels worden geleidelijk kleine(re) haarfolikkels.
 • verkorting van de anagene (groei)fase.

 

Alopecia areata

Mocht je plotseling kale plekken ervaren dan bestaat de kans dat je last hebt van alopecia areata. Dit is een haarziekte waarbij plotseling haren uitvallen. Hierdoor ontstaan kale plekken, meestal op het voorhoofd die vaak rond of ovaal zijn. Bij meer dan de helft van de mensen komt het haar binnen het jaar weer terug.
Ongeveer twee op de honderd mensen (2%) krijgen tijdens hun leven alopecia areata. Het kan op alle leeftijden gebeuren, ook bij kinderen. Meestal komt het bij (jong)volwassenen voor. Mannen en vrouwen krijgen even vaak alopecia areata.

 

Hoe ontstaat alopecia areata?

Waarschijnlijk is alopecia areata een auto-immuunziekte. Hierbij richt het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Bij alopecia areata is het waarschijnlijk zo dat het lichaam de haarzakjes ziet als iets wat er niet hoort, waarna het de haarzakjes afstoot.
Alopecia areata komt vaker voor bij mensen met een andere auto-immuunziekte, zoals vitiligolupus erythematodes (LE) en sommige schildklierziekten.
Alopecia areata komt ook vaker voor bij mensen met hooikoortsastma, allergieën of eczeem. In sommige families komt alopecia areata vaker voor, erfelijkheid kan daarin een rol spelen.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op jouw behoefte. Een behandelplan kan bestaan uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met speciale haarproducten voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van haaruitval zijn er de volgende mogelijkheden: 

Haarboosters

De huidtherapeut brengt met een speciale injector een cocktail van actieve ingrediënten in, die de haarfollikels voeden, stimuleren en aanzetten tot nieuwe haargroei. Dit wordt aangebracht op de plekken waar het nodig is.
Voorbeelden van deze ingrediënten zijn:

 • peptiden
 • antioxidanten
 • vitamines
 • aminozuren

 

De injectie zorgt voor een verbeterde kwaliteit van de hoofdhuid. Hierdoor worden de haren dikker, steviger en de haaruitval neemt af. Het inbrengen van de vloeistof met microneedling (injector) bevordert de microcirculatie van de hoofdhuid. Een slechte doorbloeding is een van de oorzaken van haaruitval en door lokale voeding en betere doorbloeding worden de haarfollikels gestimuleerd, waardoor haren niet meer uitvallen en nieuwe haargroei ontstaat.

De behandeling is alleen mogelijk wanneer er nog haarzakjes aanwezig zijn. Het leidt namelijk niet tot het ontstaan van nieuwe haarzakjes, maar tot de activatie van gezonde haargroei in de bestaande haarzakjes.
Deze behandeling kan dus goed worden ingezet tegen haaruitval, als ondersteuning van een haartransplantatie en het stimuleert de bloedcirculatie.
Je krijgt het beste resultaat als je de behandeling in kuurvorm ondergaat, in combinatie met speciale producten voor thuisgebruik.

ARTIKELEN HAARUITVAL

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen