Handverzorging, de do’s en don’ts

Handverzorging, de do's en don'ts

Sinds de coronapandemie in 2020 begon wast iedereen zijn of haar handen vaker dan gemiddeld. Dit regelmatig wassen van de handen kan zorgen voor ernstige uitdroging. Door deze uitdroging verdwijnt het beschermlaagje van de huid en kunnen er barstjes en kloofjes ontstaan. Op die manier krijgen bacteriën en schimmels juist vrij spel! In deze blog vertel ik je alles over het juist verzorgen van de handen (na het wassen).

Het gevolg van veelvuldig handen wassen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar wat er precies gebeurt met de huid als je je handen wast. Door het wassen van de handen verwijder je een groot deel van de micro-organismen op je huid. Zeep bindt zich aan de olieachtige stoffen op de huid. Naast het verwijderen van micro-organismen met water en zeep, worden hier ook huidvetten mee weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barrière en daarmee ook juist veel water. Het gevolg is een drogere huid, die behoefte heeft aan hydratatie en bescherming!

Je handen verzorgen: de do’s

De uitdroging van de handen blijft een vicieuze cirkel als je de oorzaak niet aanpakt. Kijk eens naar de producten die je gebruikt voor je handreiniging en -verzorging. Bevatten deze producten misschien irriterende stoffen, zoals parabenen en parfum? Of gebruik je juist geen enkel product om je handen te verzorgen? Dit zijn de do’s als het gaat om handverzorging:

  • Was je handen alleen met lauwwarm water. Gebruik een milde zeep die de natuurlijke pH-waarde van de huid ondersteunt.
  • Probeer de huid niet te beschadigen als je je handen afdroogt. Het is beter om de huid droog te deppen, dan om te wrijven.
  • Breng regelmatig een hydraterende handcrème aan direct na het wassen van de handen.
  • Ingrediënten die aan te raden zijn in een handcrème: paraffine, squalene, dimethicone, borage-olie, olijfolie, jojoba-olie saffloerolie, glycerine, urea, hyaluronzuur, sorbitol, panthenol, ceramides en cholesterol.

Je handen verzorgen: de don’ts

Er zijn ook dingen die je beter achterwege kunt laten als je de huid van je handen in goede conditie wilt houden.

  • Een keer per dag een handcrème aanbrengen. Het is belangrijk om het verzorgen van de handen met een crème te herhalen, omdat de crème vaak maar een paar uur werkt. Daarnaast wordt de werking van de crème door het herhaaldelijk wassen van de handen nog meer verkort.
  • Handcrèmes gebruiken die lekker ruiken. Deze veroorzaken of verergeren voor de kunstmatige ingrediënten juist de droge huid!
  • Een handcrème gebruiken zonder SPF of geen zonnebrandcrème aanbrengen na het verzorgen van de handen. De handen worden vaak vergeten als het gaat om zonbescherming, terwijl ze juist veel blootgesteld worden aan de zon!

Het verzorgen van de handen is dus niet zo gemakkelijk als het lijkt, maar met de juiste producten en regelmaat van verzorging zijn droge handen binnen no-time verleden tijd. Het ontstaan van droge handen mag het regelmatig reinigen dus niet in de weg komen te staan!

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.