Het verschil tussen een huidallergie en een huidirritatie

het verschil tussen huidirritatie en huidallergie - vindjehuidtherapeut.nl
Ondanks dat we allergisch kunnen zijn voor tal van allergenen, kan het zo zijn dat onze huid puur geïrriteerd raakt van een stof zonder dat we daar een échte allergie voor hebben. Maar wanneer is een reactie van de huid geen allergie, maar puur een irritatie? Ik vertel je er graag meer over!

Om even terug te komen op de allergische reactie van de huid, dan kan je deze categoriseren op basis van de reactietijd van de huid. Op basis hiervan zijn de volgende drie soorten allergische reacties te onderscheiden:
  1. Symptomen: roodheid, jeuk en schilfering na direct contact met allergeen op de huid. Dit type allergie ontstaat vaak door nikkel, rubber-bestanddelen, hormoonzalf of pleisters. De klachten treden pas na 48 uur na blootstelling aan de huid op.
  2. Symptomen: roodheid, jeuk en schilfering door contact met longen of darmen. Dit type allergie ontstaat veelal door het nuttigen van voedsel of het inademen van bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld stuifmeel. De klachten treden vooral op bij kinderen jonger dan 4 jaar.
  3. Symptomen: roodheid en zwelling van de huid, na een paar minuten (urticaria) of later (netelroos). Dit type allergie ontstaat door het nuttigen van voedsel. De klachten treden op zodra het voedsel op de huid rond de mond terecht komt. 

Huidirritatie

Bij een huidirritatie is de huid rood, gevoelig bij aanraking en op sommige plaatsen kan licht schilfering ontstaan. Hierdoor lijkt een huidirritatie soms op een allergische reactie. Het grote verschil tussen een huidirritatie en een allergische reactie is de tijdsduur. De klachten van een huidirritatie kunnen na enkele dagen vanzelf verdwijnen, terwijl de klachten van de allergische reactie langer kunnen aanhouden en bovendien vaker kunnen voorkomen.
 
Huidirritaties ontstaan veelal door huidverzorgings- of reinigingsproducten. Daarnaast kunnen ook weersomstandigheden een oorzaak spelen. Zo ontstaat een geïrriteerde huid in de winter sneller, omdat de zweet- en talgklieren dan minder actief zijn. De huid droogt hierdoor sneller uit. Een huidirritatie komt daarom ook sneller voor bij mensen met een gevoelige huid of een droge tot extreem droge huid.
 

Tips bij een huidirritatie

  • Net zoals bij een huidallergie is het raadzaam om erachter te komen waar de huidirritatie vandaan komt. Denk aan huidverzorgingsproducten of bijvoorbeeld parfum.
  • Indien bekend is waardoor de huidirritatie ontstaat, is het belangrijk om producten aan te schaffen waar deze stoffen niet in zitten. Denk bijvoorbeeld aan een reinigingsproduct zonder parfum.
  • Omdat huidirritaties vaak ontstaan bij de drogere huid, kan een vochtinbrengende crème of lotion vaak al verbetering bieden. Laat je door de huidtherapeut adviseren welke producten bij jouw huidtype passen.
  • Geef de huid tijd om te herstellen en krab zo min mogelijk aan eventuele wondjes, bultjes of blaasjes.
  • Als de huidirritatie gedurende een langere periode aanhoudt, neem contact op met je huisarts of de dermatoloog. Ook als de klachten toenemen of als je twijfels hebt over de irritatie. Wellicht dat een allergietest meer antwoord kan geven over jouw klachten.

     

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.