HIDRADENITIS SUPPERATIVA

Deze chronische ontsteking van de huid ontstaat door een afsluiting van de huid met een hoornprop. Deze aandoening komt voor daar waar zich grote zweetklieren en haarzakjes bevinden, zoals in de oksels, liezen en de binnenkant van de billen en schaamlippen.
Door afsluiting van de uitvoergang barst de wand van de zweetklier, waardoor in het onderhuids bindweefsel een chemische reactie ontstaat met abces- en fistelvorming.
Hidradenitis supperativa wordt ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd. De klacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan ontstaan in de puberteit, maar ook op middelbare leeftijd. De pijnklachten die erbij voorkomen, kunnen sterk van invloed zijn op de kwaliteit van leven.

 

HIDRADENITIS SUPPERATIVA - vindjehuidtherapeut.nl

Wat zijn de kenmerken van hidradenitis supperativa?

Kenmerkend zijn de terugkerende, pijnlijke ontstekingen in de liezen of in de oksels. Er zijn verschillende stadia te onderscheiden. Het begint meestal met enkele oppervlakkige ontstekingen in de vorm van kleine rode puistjes (folliculitis). Geleidelijk ontstaan er diepere ontstekingen, die groot en pijnlijk kunnen zijn, dat zijn abcessen, cysten en noduli. We zien holten gevuld met pus. Op de langere termijn kunnen er gangetjes ontstaan die we fistels of sinussen noemen. Uiteindelijk ontstaat er geleidelijk littekenweefsel.

 

Wat zijn de oorzaken van hidradenitis supperativa?

De exacte oorzaak van het ontstaan van hidradenitis is nog onduidelijk, hoewel er verschillende factoren zijn die een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van deze huidaandoening. Denk aan hormonale factoren, bacteriën en overgewicht. Ook kan het erfelijk zijn en de ziekte van Crohn kan een rol spelen. Andere uitlokkende factoren zijn: roken, veelvuldig scheren, zweten, stress, strakke kleding en wrijving.
Net als bij acne wordt het haarzakje afgesloten door huidcellen. Deze afsluiting zorgt voor ophoping van talg, huidcellen en bacteriën, waarbij de wand van het haarzakje en talgkliertje scheurt en de inhoud in het omliggende bindweefsel terechtkomt. Vervolgens komt het ontstekingsproces op gang.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van hiradentitis supperativa zijn er de volgende mogelijkheden: 

Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.

Bij hidradenitis supperativa kan het raadzaam zijn de haargroei te verminderen door middel van laser. Daarnaast verminderen ontstekingen, nemen pijnklachten af wordt het hebben van deze aandoening draaglijker in het dagelijks leven. Sommige lasers hebben namelijk naast het verwijderen van de haargroei ook een gunstig effect op het remmen van het ontstekingsproces.

Laserontharing zorgt ervoor dat ongewenste haargroei langdurig wordt gereduceerd. Bij lichte huidtypen absorbeert het pigment het licht van de laser in de haarzakjes. Hierdoor raken de stamcellen die zorgen voor haargroei beschadigd.

Bij de behandeling van de donkere huidtypen gebruikt de huidtherapeut een laser die niet op het melanine werkt, maar op de bloedvaatjes die de haarzakjes van voeding voorzien. Deze worden gecoaguleerd (gestold) en vervolgens beschadigd, waardoor de haargroei stopt. De laser kan ongewenste haren effectief en veilig verwijderen. Na iedere behandeling zullen de haren minder en dunner worden. De haren die gelaserd worden, blijven langdurig weg.

De huidtherapeut kan ook littekens verminderen met IPL en/of laser. De roodheid van het litteken neemt af, het weefsel wordt soepeler en waar nodig vlakker door laagjes van het litteken te verwijderen. 

Dieptereinigingen en peelings

De huidtherapeut verwijdert met dieptereinigingen en medische peelings de bestaande ontstekingen en remt het inflammatoire proces.
Tijdens een dieptereiniging maakt de huidtherapeut de huid goed schoon door de ontstekingen te verwijderen. Waar nodig worden de puistjes met een steriel naaldje aangeprikt, waardoor het talg voorzichtig naar buiten wordt gedrukt, zonder de huid te beschadigen.

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur. Het kan ook een gecombineerde peeling zijn, waarbij meerdere ingrediënten gebruikt worden zoals een Jessner vloeistof.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilferen. Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Bij hidradenitis supperativa worden peelings ingezet die de huid kalmeren en verzachten en ontstekingsremmend werken.

ARTIKELEN HIDRADENITIS SUPPERATIVA

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen