Hoe verzorg je de droge huid?

Hoe verzorg je de droge huid?

De barrière van de huid bestaat uit een vettig beschermlaagje. Wanneer dit vettige laagje minder wordt, dreigt de huid water te verliezen met als gevolg een uitdroging van de huid. Een droge huid is erg vervelend, maar gelukkig goed te verbeteren zodra je de oorzaak achterhaald hebt.

Oorzaken van een droge huid

De voornaamste oorzaak van een droge huid is verkeerd cosmeticagebruik. Denk aan het gebruik van producten met irriterende ingrediënten, zoals sterk ontvettende reinigers en aan het gebruik van de verkeerde producten, zoals scrubs, die een te agressieve werking hebben op de huid.

Andere veelvoorkomende oorzaken van een droge huid zijn:

  • Het gebruik van water en zeep, die spoelen de huidvetten letterlijk weg. Vaak merken mensen met een droge huid dat hun huid na het douchen trekkerig aanvoelt.
  • Aangeboren huidproblemen zoals atopisch eczeem. Hierbij is er vaak al sprake van een stoornis in de waterhuishouding waardoor de huid gemakkelijker uitdroogt.
  • Fysische factoren zoals een droge atmosfeer kunnen de kans op een droge huid verhogen. Dat merk je vooral in de wintermaanden als er veel koude en droge lucht is.

Een combinatie van oorzaken is natuurlijk ook mogelijk. Het wegspoelen van deze huidvetten is een oorzaak die we niet kunnen oplossen, maar wel kunnen beperken door het opvolgen van een paar simpele tips:

  • Probeer zo kort mogelijk te baden en te douchen en gebruik hierbij lauwwarm water. Dat geldt ook voor het reinigen van het gezicht.
  • Gebruik bij voorkeur zachte bad- en douchesponzen die niet schuren op de huid.
  • Dep de huid droog met een zachte handdoek om huidbeschadiging te voorkomen.
  • Hydrateer je huid direct na het afdrogen met een vette crème. Door de huid direct na het douchen te hydrateren voorkom je verdere uitdroging en bescherm je de huid.

Verzorgingstips

Je herkent een droge huid aan schilfers, kloofjes, een trekkerig gevoel en roodheid. De droge huid heeft behoefte aan hydratatie en bescherming, omdat ze kwetsbaarder is voor bacteriën. Ingrediënten zoals gedenatureerde alcohol maken de barrièrefunctie van de huid kapot en veroorzaken uitdroging van de huid. Gebruik in plaats daarvan ingrediënten zoals glycerine, panthenol, niacinamide en hyaluronzuur.

Een droge huid vraagt om milde producten met milde ingrediënten. Zo is het bij de droge huid verstandig om zo min mogelijk producten te gebruiken. Bouw het gebruik van verschillende producten in de huidverzorgingsroutine langzaam op. Zo heeft de huid de tijd om te wennen aan de werking van de ingrediënten en voorkom je vervelende huidreacties.

Dit is een goede basishuidverzorging:

  1. Reinig ‘s ochtends de huid met lauw warm water en ‘s avonds met een milde, in water oplosbare cleanser die vrij is van irriterende ingrediënten. Spoel deze goed af met lauw warm water en dep de huid voorzichtig droog met een schone handdoek.
  2. Breng eventueel een toner aan die ervoor zorgt dat pH-graad van de huid weer in balans wordt gebracht. Daarnaast zorgt een toner ervoor dat de ingrediënten van je huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen.
  3. Breng tot slot een moisturizer/dagcrème (met SPF) aan met zo min mogelijk en zo mild mogelijke ingrediënten. Gebruik een zonbescherming met een minimale SPF30.

Tips voor de droge huid

Tot slot nog wat praktische tips voor een droge huid. Voorkom het scrubben van de huid en gebruik in plaats daarvan een milde exfoliant zoals glycolzuur of salicylzuur. Deze stoffen weken de huidschilfertjes als het ware los en zorgen ervoor dat de huid beter vocht vast kan houden. Op de extreem droge plekjes kun je ook gerust een nachtje  een flinke laag vaseline of olijfolie laten zitten. Dit kan al wonderen doen!

Wil je graag een professionele aanpak van jouw droge huid? Neem dan contact op met een huidtherapeut bij jou in de buurt. 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.