HUIDKANKER

Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker. Het ontstaat door een beschadiging van de cellen als gevolg van een te grote blootstelling aan uv-straling. Vervolgens ontstaat er een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De snelheid waarop ongecontroleerde celdeling plaatsvindt, is voor iedere kankersoort weer anders. Sommige kankersoorten geven daardoor ook sneller klachten dan andere.
Het aantal mensen met huidkanker zal de komende jaren door de toenemende vergrijzing en de economische welvaart alleen maar toenemen.

 

huidkanker - vindjehuidtherapeut.nl

Welke vormen van huidkanker komen voor?

Actinische keratose (voorstadium)
Dit is een voorstadium van het plaveiselcelcarcinoom (huidkanker) en is een zonlichtbeschadiging van de huid. Deze voorstadia van huidkanker worden ook wel premaligne afwijkingen genoemd. Het aantal mensen met actinische keratose neemt gestaag toe.

Basaalcelcarcinoom
Dit is de vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en is daarom zelden levensbedreigend. Basaalcelcarcinoom omvat ongeveer 70% van alle nieuwe gevallen van huidkanker en is daarmee de meest voorkomende. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder. Maar ook jongere mensen kunnen een basaalcelcarcinoom krijgen.

Plaveiselcelcarcinoom
Dit is een vorm van huidkanker die kwaadaardig is. Het ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.

Melanoom
Dit is een vorm van huidkanker die kwaadaardig is en die ontstaat vanuit de pigmentcellen. Deze cellen heten ook wel melanocyten en bevinden zich in de opperhuid. Het melanoom zaait vaak uit naar lymfeklieren en andere organen.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut speelt een belangrijke rol in preventie en het vroeg signaleren van huidkanker. Er wordt waar nodig doorverwezen naar een arts voor verder onderzoek. De huidtherapeut heeft een adviserende rol, denk aan; wat is jouw huidtype, uitleg door schade van zonlicht en stelt een persoonlijk zonpreventie-advies samen. De huidtherapeut is ook ondersteunend in het nazorgtraject bij wonden, littekens en/of kleurverschillen in de huid. Maar bijvoorbeeld ook voor het verwijderen van ongewenste haargroei in een transplantatiegebied.
Daarnaast hebben huidtherapeuten aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces. Met behandelingen, advies en een luisterend oor biedt de huidtherapeut een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

Bestralingen en chemotherapie kunnen de huid beschadigen. De huid kan krimpen, verkleuren of allergisch reageren. Daarnaast kan de huid droog of schilferig worden. Na een operatie kan het ontstane littekenweefsel pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken of zichtbare delen van het lichaam ontsieren. De huidtherapeut biedt een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen, dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van huidkankerbehandelingen zoveel mogelijk weggenomen worden.

Camouflagetherapie

Kleurafwijkingen en littekens als gevolg van huidkankerbehandelingen kunnen soms ongewenst de aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. De huidtherapeut helpt je om deze cosmetische ontsieringen professioneel te camoufleren.

 

Zelfcontrole

De huidtherapeut leert je hoe je de huid zelfstandig kunt controleren op verdachte vlekjes en plekjes.  

IPL-/ Lasertherapie

Bij IPL- en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie wat processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, welke de huid stimuleert en activeert.
Met lasertherapie is de huidtherapeut in staat de huid zodanig te verbeteren dat eventuele littekens na het verwijderen van huidkanker, minder zichtbaar worden. Door het stimuleren van collageen worden de littekens als het ware vanuit de bodem opgevuld. Of bij verheven littekens worden er laagjes huid weggenomen, waardoor deze vlakker worden. Hierdoor worden ze minder zichtbaar of verdwijnen sommige zelfs compleet.
 

ARTIKELEN HUIDKANKER

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen