HUIDONREGELMATIGHEDEN

Naarmate we ouder worden ontstaan er vaak ontsierende huidonregelmatigheden. Vanaf het 30ste levensjaar krijgen de meeste mensen last van verkleuringen, bultjes, wratjes en ruwe plekjes. Er zijn verschillende soorten die we hieronder toelichten.

 

huidonregelmatigheden - vindjehuidtherapeut.nl
 • Xanthelasma is een gelige verdikking van de huid rond de ogen en typeert zich als een cholesterol ophoping. Je vindt ze met name op of onder de oogleden en in de binnenhoek van het oog.
 • Syringomen zijn woekeringen van de uitgangen van zweetkliertjes. Het zijn kleine, gelige of huidkleurige bultjes en die meestal in groepjes bij elkaar liggen. We zien ze met name onder de ogen.
 • Atheroomcysten zijn goedaardige huidgezwellen, gevuld met gekweekte hoornschilfers. Het ontstaat door een afsluiting van de haarfollikel en de talgklier. Dit gebeurt doordat hoorncellen zich opstapelen, waardoor er een holte ontstaat die zich vult met hoornsubstantie. De cyste kan uitgroeien tot een grote, ronde bobbel met een gelijkmatige vorm.
 • Verrucae seborrhoicae (ouderdomswratten) zijn licht verheven, voelen ruw aan en hebben veelal een doorsnede van 1 tot 3 mm. Een ouderdomswrat kan licht van kleur zijn in het begin, maar geleidelijk steeds donkerder kleuren tot donkerbruin of zelfs zwart. We vinden ze met name in het gezicht, de buik en de rug.

Welke soorten goedaardige huidonregelmatigheden zijn er?

Er worden verschillende typen goedaardige huidonregelmatigheden onderscheiden. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Gerstekorrels zien eruit als kleine, geel/ witte bultjes en zijn gevuld met hard geworden talg. Vaak voorkomend rondom de ogen en wangen.
 • Wratjes zijn ruwe, bloemkoolachtige bultjes en ontstaan door het humaanpapilloma virus (HPV). Ze komen met name voor op de handen en voeten, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam ontstaan.
 • Fibromen (steelwratjes) zijn goedaardige gezwelletjes van bindweefsel. Het zijn zachte, elastische aangroeisels op de huid die met een klein steeltje vast zitten aan de huid. Ze komen vaak voor in grote groepen, maar ook solitair. Voorkeursplekken zijn de hals, rond de oogleden, op de romp, onder de borsten, in de liezen en de oksels.
 • Cherry Angioma (kersenwratjes) zijn kleine tot grotere rode bultjes en zijn uitstuwingen van de bloedvaatjes. Ze komen met name in grote getalen voor op de buikzone, maar kunnen in principe overal voorkomen.
 • Talgklierhyperplasie betekent letterlijk “een vergroting van de talgkliertjes” en kenmerkt zich door kleine, gele, bultjes. We zien het met name bij de ouder wordende huid en in principe alleen in het gezicht. Er wordt gedacht dat de zon bij het ontstaan een rol speelt.
 • Keratosis Pilaris kenmerkt zich door kleine, rode papeltjes (bobbeltjes), die bij de haarzakjes liggen. Het ontstaat doordat keratine niet gelijkmatig over de huid wordt verdeeld, maar zich ophoopt rond de poriën van de haarzakjes. De plekken voelen vaak ruw en verheven aan en vinden we met name op de bovenarmen.
 • Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruinzwarte bultjes op de gepigmenteerde huid. Ze komen veel voor op de wangen, de slapen en het voorhoofd, maar ook in de hals en op de borst.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Een behandelplan bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van huidonregelmatigheden zijn er de volgende mogelijkheden: 

Cryotherapie

Bij cryotherapie wordt de huidafwijking door middel van een speciale pen aan het huidoppervlak bevroren. Deze pen bevat vloeibare stikstof, wat omgezet wordt in ijs. Het ijs waar de huidtherapeut vervolgens mee behandelt, zorgt ervoor dat de oneffenheid verdampt. Het weefsel kleurt in eerste instantie wit, wanneer de behandelde huid na een paar dagen afsterft komt er gezonde huid voor in de plaats.

 

Curettage

Tijdens het curetteren worden oppervlakkige onregelmatigheden met een steriel en scherp metalen ringetje (curette) weg geschraapt. Ook is het mogelijk dat het door middel van een apparaatje wordt weggehaald welke op een veilige laagstroom werkt. Bij aanraking met de huid wordt de huidafwijking verhit, waardoor deze wordt gecoaguleerd en vervolgens door het lichaam wordt afgestoten. 

Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.
Wanneer de huidafwijking met laser wordt behandeld, wordt deze verhit tot een bepaalde temperatuur wat ervoor zorgt de huidoneffenheid verwijderd wordt.

 

Coagulatie

Tijdens de behandeling wordt met een klein naaldje de goedaardige huidafwijking verhit. Deze zal vervolgens door het lichaam afgestoten worden waardoor het verdwijnt. De behandeling is makkelijk uit te voeren en je bent vaak al na 1 of 2 behandelingen van de huidafwijking af.
 

ARTIKELEN HUIDONREGELMATIGHEDEN

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen