Acne

Acne ontstaat door poriën die verstopt raken met talg, bacteriën en vetzuren. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de omliggende huid die waarneembaar zijn door mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten). Gemiddeld komt bij 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar acne voor, waarbij na de puberteit dit sterk afneemt. Meestal is acne gelokaliseerd in het gezicht, op de rug en op de borst.

Soorten acne

In de huidtherapeutische wereld onderscheiden we de volgende soorten acne:

  • Acne vulgaris: Dit is de meest voorkomende vorm van acne en komt voornamelijk voor bij jongeren die in de puberteit zitten. Acne vulgaris komt in verschillende gradaties voor. Over het algemeen is het meestal een vrij milde vorm en kunnen alle kenmerken van acne waarneembaar zijn.

  • Acne conglobata: Bij dit type acne verschijnen zich hevige ontstoken talgklieren op voornamelijk rug, schouders en borst. Dit resulteert in dikke, rode en pijnlijk bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Deze vorm van acne komt voornamelijk voor bij jonge mannen. Wanneer de acne afneemt kunnen littekens achterblijven.

  • Acne fulminans: Deze zeldzame vorm van acne lijkt qua afwijkingen van de huid erg op acne conglobata. Bij acne fulminans kan de patiënt last hebben van ziek zijn, gewichtsverlies en gewrichts- en spierpijnen.

  • Acne infantum: Deze vorm van acne komt vrij vaak voor bij pasgeboren baby’s. Onder invloed van hormonen, zoals androsteron en testosteron, ontstaan er kleine puistjes in het gezicht. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf weer.

  • Acne ectopica: Dit type acne wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking van de haarzakjes, voornamelijk in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Hoe ontstaat acne?

Op de huid bevinden zich per vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Deze talgklieren produceren talg dat zorgt voor voorkoming van vochtverlies uit de huid, bescherming tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid. In de puberteit worden onder invloed van hormonen de talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst groter. Dit resulteert in een grotere en dikkere talgproductie die zich ophoopt in de gang van de klier naar het huidoppervlak, ook wel porie genoemd. Deze talgophoping heten mee-eters of comedonen en zijn zwart (aan de oppervlakte) of wit (onderhuids) van kleur.