3 veelvoorkomende huidproblemen bij de donkere huid

3 veelvoorkomende huidproblemen bij de donkere huid

Bij de donkere huid zijn er een aantal huidproblemen die vaker voorkomen dan bij de lichte huid en/of die meer aandacht nodig hebben bij het behandelen. In deze blog lees je alles over drie veelvoorkomende huidproblemen bij de donkere huid.

Veelvoorkomende huidproblemen bij de donkere huid

Huidproblemen bij de donkere huid zijn veelal hardnekkiger en vragen naar specifieke behandelingen. Hierdoor is er vaak de neiging om de huid intensiever te behandelen. Echter is het de gouden regel bij het behandelen van de donkere huid om meerdere gedoseerde behandelingen toe te passen met een langere interval. Hierdoor wordt de kans op PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie) verminderd.

PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie)

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een donkere verkleuring op de huid door een eerdere ontsteking (= inflammatie) of beschadiging van de huid. De oorzaak van PIH is niet bekend. PIH kan bij alle huidtypen ontstaan, maar vanaf Fitzpatrick huidtype 4 is er een duidelijk grotere kans. Alle huidaandoeningen met ontstekingen, zoals eczeem, acne, psoriasis en insectenbeten, kunnen PIH geven. De pigmentvlekken kunnen variëren van licht- tot donkerbruin bij oppervlakkig pigment en van grijsblauw tot grijsbruin bij dieper pigment. PIH kan verergeren als de ontsteking aanhoudt en ook zonlicht kan de kleur van de pigmentvlekken verergeren. PIH verdwijnt in de loop van de tijd (12-14 maanden) meestal vanzelf als de onderliggende oorzaak verdwijnt of behandeld wordt. Bij de donkere huid kan dit soms langer duren. De huidtherapeut kan behandelingen toepassen zoals lasertherapie of peelings om verbetering te geven van de pigmentvlekken.

Keloïd littekens

Het collageen van de donkere huid is een stuk taaier dan van de blanke huid. Hierdoor neigt de donkere huid snel naar littekenaanmaak. Daarnaast is de donkere huid gevoeliger voor het ontstaan van keloïd littekens. Keloïd is een abnormale toename van littekenweefsel in de huid. De oorzaak van keloïd niet helemaal duidelijk. Deze littekens kunnen na iedere vorm van huidbeschadiging ontstaan, maar ook spontaan (zonder dat er een beschadiging van de huid is geweest). Een voorbeeld hiervan zijn keloïden op het borstbeen. Afhankelijk van het type litteken, zijn er verschillende behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen. Veelal is het doel van de behandeling het verfraaien van de littekens. Bij keloïd kunnen siliconenpleisters en injecties met corticosteroïden een goed resultaat geven. Daarnaast wordt soms een laserbehandeling aangeraden.

Acne

Met een donkere huid kun je ook last hebben van acne. Van nature heeft de donkere huid meer talgklieren en grotere poriën dan de blanke huid. Acne bij de donkere huid staat ook weer in verband met het ontstaan van post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) en keloïd littekens. Het belangrijkste doel van acne bij de donkere huid is daarom het verminderen van de ontsteking (= inflammatie). Peelings met salicylzuur en glycolzuur zijn zeer effectief en veilig voor de donkere huid. Deze zuren werken zowel tegen acne-ontstekingen als tegen PIH. Daarnaast kunnen antimicrobiële middelen, zoals benzoylperoxide en antibiotica, de ontstekingsreactie verminderen. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Wil je meer weten over huidproblemen bij de donkere huid? Vraag een consult aan of neem contact op met een van onze huidtherapeuten.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.

× Hoe kan ik je helpen?