Huidtherapie en huidkanker

Home > Huidproblemen > Huidtherapie en huidkanker

De huidtherapeut biedt behandelingen aan die bijdragen aan de vermindering van pijn en lichamelijk ongemak en die de zichtbare gevolgen van huidkanker behandelingen zoveel mogelijk wegnemen. Daarnaast kan de huidtherapeut je leren hoe je zelf de huid kunt controleren op verdachte plekjes.

 

Als het gaat om huidkanker, dan heeft de huidtherapeut verschillende taken. Zowel voor, tijdens als na het behandeltraject:

  • Advisering met betrekking tot welk huidtype de patiënt heeft

  • Advisering met betrekking tot de risico’s van de zon en een daarop afgestemd persoonlijk zon-preventie advies

  • Ondersteuning in het nazorgtraject bij wonden, littekens en kleurverschillen in de huid

  • Aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces.

Nazorg huidkanker

De behandelingen die van toepassing kunnen zijn bij de nazorg van de huidkankerbehandeling door de huidtherapeut zijn:

  • Littekenmassage: Littekens kunnen ontstaan door het verwijderen van de kwaadaardige cellen in de huid. Door middel van de littekenmassage verbetert de doorbloeding, wordt de huid weer soepel en verminderd de cosmetisch ontsiering van de littekens. Meer informatie over de littekenmassage, verwijzingen en vergoedingen vindt u op de pagina littekentherapie.

  • Oedeemtherapie: Vochtophoping in de huid kan optreden door het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren of door een beschadiging van het lymfestelsel. Een combinatie van verschillende behandelmethodes kan de patiënt helpen om het overtollige weefsel vocht af te voeren. Meer informatie over oedeemtherapie, verwijzingen en vergoedingen vind je op de pagina oedeemtherapie.

  • Camouflagetherapie: Door middel van camouflagetherapie kan de huidtherapeut professioneel cosmetische ontsieringen, zoals littekens naar aanleiding van de verwijdering van de kwaadaardige cellen in de huid, camoufleren. Meer informatie over camouflagetherapie, verwijzingen en vergoedingen vind je op de pagina camouflagetherapie.

  • Ontharing: Wanneer door de verwijdering van een groot stuk weefsel de huid niet meer op een normale manier gesloten kan worden, volgt er een huidtransplantatie. De huidgebieden waarvan deze 'donorhuiden' gemaakt worden verschillen. In sommige gevallen is het gewenst om deze donorhuid vroegtijdig te ontharen. De huidtherapeut is gespecialiseerd in het verwijderen van ongewenste haargroei in een transplantatiegebied. Meer informatie over ontharing, verwijzingen en vergoedingen vind je op de pagina elektrische epilatie of lasertherapie.

Huidkanker in Nederland

Helaas neemt het aantal mensen met huidkanker steeds meer toe in Nederland. Van alle soorten kanker, staat huidkanker in Nederland op de eerste plaats. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Huidkanker ontstaat wanneer huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. De belangrijkste oorzaak van hiervan is overmatige blootstelling aan zonlicht of de zonnebank. De belangrijkste preventieve maatregel is dan ook zonbescherming. De huidtherapeut kan je voorzien van adviezen die betrekking hebben op de juiste zonbescherming en zonbeschermingsproducten. Wil je advies met betrekking tot het voorkomen van huidkanker en zonbescherming? Neem gratis en vrijblijvend contact op met een van onze huidtherapeuten of vraag hier gemakkelijk online huidadvies aan. 

1/1