Littekens

Home > Huidproblemen > Littekens

Littekens zijn een gevolg van een verstoorde wondgenezing. Oorzaken van een verstoring kan zijn een infectie, een slechte doorbloeding van het wondgebied of een slechte algehele conditie. Littekens worden vaak als ontsierend beschouwd en kunnen gevoeligheid en pijn veroorzaken.

 

De huidtherapeut kan verschillende typen littekens behandelen middels verschillende behandeling. In de huidtherapeutische praktijk onderscheiden we de volgende soorten littekens:

  • ‘’Gewone’’ littekens: Wanneer een trauma aan de huid (wond) zonder verstoringen geneest kan er een litteken in de vorm van een smalle streep overblijven. Afhankelijk van de pigmentvorming op die plek op de huid kan het litteken na verloop van tijd wit of juist donkerdere van kleur worden.

  • Atrofische littekens: Deze littekens liggen wat meer verzonken in de huid doordat het weefsel onder het littekens vermind is. Meestal zijn deze littekens klein en rond.

  • Hypertrofische littekens: Wanneer de genezing van een wond verstoord wordt kan een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie) optreden. Hierdoor ontstaat er een verdikt litteken dat bovenop de huid ligt. Klachten zoals jeuk en pijn kunnen voorkomen bij hypertrofische littekens.

  • Keloïdale littekens: In tegenstelling tot de hierboven genoemde littekens, groeien keloïdale littekens buiten de randen van de wond heen. Hierdoor ontstaan onregelmatige en abnormaal verdikte plekken.

 

Behandeling littekens

De behandeling van littekens door de huidtherapeut hebben als doel het afnemen van collageen ophoping (hypertrofie), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en vochtophoping (oedeem). De huidtherapeut kan littekens behandelen middels de volgende behandelingen: