Huidtherapie na borstkanker

Home > Huidproblemen > Huidtherapie na borstkanker

Diverse huidproblemen kunnen na het behandeltraject van borstkanker overblijven zoals littekenweefsel, vochtophoping en het ontbreken van een borst of tepel. De huidtherapeut speelt een belangrijke en actieve rol bij de nazorg van borstkanker waarbij vermindering van pijn en lichamelijk ongemak en de zichtbare gevolgen van de operatie wegnemen centraal staat.

Huidtherapie na borstkanker

De huidtherapeut kan op verschillende gebieden een oplossing bieden voor het herstellen van het zelfvertrouwen en accepteren van de lichamelijke veranderingen:

  • Dermatografie: Wanneer een borstreconstructie is uitgevoerd ontbreken vaak de tepel en het tepelhof. Naast het reconstrueren van een huidtransplantaat uit de lies door de chirurg is dermatografie door de huidtherapeut is methode om een nieuwe tepel te creëren. Meer informatie over dermatografie, verwijzingen en vergoedingen vind je op de pagina dermatografie.

  • Littekenmassage: Littekens kunnen ontstaan door een chirurgische ingreep bij de behandeling van borstkanker. Door middel van de littekenmassage verbetert de doorbloeding, wordt de huid weer soepel en verminderd de cosmetisch ontsiering van de littekens. Meer informatie over de littekenmassage, verwijzingen en vergoedingen vind je op de pagina littekentherapie.

  • Oedeemtherapie: Vochtophoping in de huid kan optreden door het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren of beschadiging van het lymfestelsel. Een combinatie van verschillende behandelmethodes kan de patiënt helpen om het overtollige weefsel vocht af te voeren. Meer informatie over oedeemtherapie, verwijzingen en vergoedingen vind je op de pagina oedeemtherapie.