Vaatafwijkingen

Home > Huidproblemen > Vaatafwijkingen

Vaatafwijkingen is de verzamelnaam voor een aantal afwijkingen die gekenmerkt zijn door vaak opvallende bloedvaatjes in voornamelijk het gezicht. Deze afwijkingen komen in verschillende vormen voor en kunnen behandeld worden middels camoufleren, laseren of coaguleren. In de huidtherapeutische praktijk komen de volgende vaatafwijkingen voornamelijk voor:

Couperose
Deze onschuldige vaatafwijkingen kenmerkt zich door rood, paars tot blauw gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctasieën) gelokaliseerd op de wangen, neus, kin en soms ook in de hals of het decolleté. Het komt vaker voor bij vrouwen en kan als een tintelend, branderig gevoel of jeuk als symptomen hebben. Couperose ontstaat vanaf het 30e levensjaar en kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld erfelijkheid, alcoholgebruik, roken, geneesmiddelen en overmatige blootstelling aan de zon. De huidtherapeut kan couperose behandelen middels licht- en lasertherapie en/of camouflagetherapie.

Spider naevus
Deze onschuldige vaatafwijking is een plaatselijke verwijding van een vaatje en kenmerkt zich door een kleine rode stip met uitlopers. Hierdoor lijkt het op een spin. Het komt bij zowel mannen en vrouwen voor en op alle leeftijden. 
Spider naevus kan veroorzaakt worden door de rol van hormonale factoren, een leveraandoening of een schildklierafwijking. De huidtherapeut kan spider naevi behandelen middels licht- en lasertherapie en/of coagulatie.

Rosacea

Deze chronische huidaandoening kenmerkt zich door gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctasieën), rode bultjes en soms ook puistjes in het gebied rond de neus en de wangen. Vaak gaat dit gepaard met een fel rode verkleuring van de huid. Rosacea komt met name voor bij vrouwen tussen het 30e en 50e levensjaar. De daadwerkelijk oorzaak is nog niet bekend. Er zijn echter wel factoren die de verergering van rosacea kunnen beïnvloeden zoals:

  • Stress

  • Hormonen

  • Alcohol en bepaalde voedingsmiddelen

  • Sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen

  • Overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)

De huidtherapeut kan rosacea verminderen middels rood-lichttherapie en/of licht- en lasertherapie.