Huidproblemen: bloedvaatjes & roodheden

Huidaandoeningen komen in verschillende soorten en maten. Een aantal aandoeningen hebben te maken met bloedvaatjes en roodheden, waarover je in dit artikel meer leest. 

Huidproblemen veroorzaakt door bloedvaatjes

Bloedvaatjes zorgen voor verschillende huidaandoeningen. In dit artikel bespreken we de volgende huidaandoeingen:

  • Beenvaatjes
  • Spataderen
  • Spider naevi (spinnenkop),
  • Angiomen (kersenwratjes
  • Couperose
  • Rosacea

Beenvaatjes & spataderen

Beenvaatjes zijn een veel voorkomend huidprobleem. Ze worden ook wel berkentakjes, besenreiser of varices genoemd. Beenvaatjes herken je aan de kleine rode of blauwe adertjes op met name de boven- en onderbenen. Soms zijn ze, bijvoorbeeld de knieholte, ook zichtbaar in kluwen of netwerkjes bij elkaar die een vlekkerig en onregelmatig effect kunnen geven. Beenvaatjes zijn, in tegenstelling tot spataderen, vrij klein. De kleinste variëren in dikte tussen de 1 en 3 millimeter. Zowel beenvaatjes als spataderen komen veel voor bij vrouwen. Je kunt ze krijgen door aanleg, maar ook door een zwangerschap of een staand beroep. Er komt dan druk op het haarvatensysteem, waardoor vaatwanden kunnen uitrekken en verzwakken. Bij een verzwakte vaatwand stroomt er meer bloed in het vat en wordt het vat wijder en meer zichtbaar.
Beenvaatjes en spataderen zijn niet hetzelfde, maar beenvaatjes kunnen wel door dieper gelegen spataderen worden veroorzaakt. Iedere aandoening vraagt om een andere aanpak. In het geval van ontsierende, kleinere beenvaatjes biedt de huidtherapeut een oplossing op maat. Zo is lasertherapie zeer effectief en kunnen steunkousen een goede (preventieve) oplossing zijn tegen spataderen of andere klachten als zware en vermoeide benen of vocht vasthouden  

Spider naevus & angiomen

De spider naevus, ook wel spinnenkop genoemd, is een rood vaatbultje ter grootte van een speldenknop. Uit deze speldenknop waaieren kleine bloedvaatjes, vandaar de vergelijking met een spin. Spider naevi komen veel voor en zijn volkomen onschuldig. Ze komen voornamelijk voor in het gezicht, op de hals, het decolleté en op de handen. Ze kunnen zowel in enkelvoud als meervoud in een gebied zitten. Spider naevi worden veroorzaakt door uv-straling, roken, hormonale factoren, zwangerschap of een kwetsbare huid. Net zoals beenvaatjes en spataderen, gaan spider naevi over het algemeen niet vanzelf weg. De huidtherapeut kan ze definitief verwijderen met coagulatie of lasertherapie.

Angiomen worden ook wel bloedblaasjes of kersenwratjes genoemd. Ze ontstaan meestal op middelbare leeftijd en kunnen toenemen naar mate men ouder wordt. Ze zijn herkenbaar aan de robijnrode, kleine (enkele millimeters) vaatzwellinkjes die in grote aantallen voorkomen op de romp en soms in het gezicht of de nek. Bij sommige grotere angiomen kan dit vervelend zijn met strakkere kleding. Mogelijk speelt erfelijke aanleg en blootstelling aan zonlicht een rol bij het ontstaan van angiomen en het lijkt vaker voor te komen bij lichtere huidtypes. Angiomen ontstaan door een plaatselijke toename van verwijde vaatjes in de huid. Net als spider naevi zijn het onschuldige huidafwijkingen en kan de huidtherapeut ze behandelen met coagulatie of lasertherapie.

Couperose & rosacea

Twee huidproblemen die vaak met elkaar verward worden, zijn couperose en rosacea. Ze zijn allebei te herkennen aan roodheid in het gezicht, maar zijn niet hetzelfde. Rosacea is een chronische ontstekingsreactie van de huid die veroorzaakt wordt door kleine vaatontstekingen. Vlindervormige roodheid en gesprongen vaatjes op wangen, neus en soms op het voorhoofd en kin zijn zichtbaar bij rosacea. Daarnaast kunnen bultjes en puskopjes voorkomen en kan de huid branderig en gevoelig aanvoelen. Zowel rosacea als couperose komen voornamelijk voor bij vrouwen vanaf 30 jaar met een lichte huid.

Couperose

Couperose is zichtbaar als een netwerk van uitgezette rode en/of paarse zichtbare vaatjes in het gezicht. Typisch bij couperose is als je een vaatje indrukt verdwijnt de roodheid eventjes waarna het na een paar tellen weer terugkeert. Bij couperose heb je geen rode bultjes, puskoppen en zwelling. De oorzaak van couperose is de verslapping en verwijdering van oppervlakkige adertjes in de huid. Mogelijk spelen erfelijkheid, blootstelling aan zonlicht, alcoholgebruik, temperatuurschommelingen, huidtype en medicatiegebruik een rol bij het ontstaan van couperose.

Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening en kan niet volledig genezen worden. Je kunt de klachten wel verminderen en verergering voorkomen met bijvoorbeeld lasertherapie en milde peelings.  Daarnaast kan de huidtherapeut je adviseren over dingen die je beter kunt mijden in het dagelijkse leven, waar je rekening mee kunt houden en welke producten voor thuisgebruik zeer effectief kunnen zijn.
Voor couperose zijn behandelingen zoals
coagulatie en licht- en lasertherapie zeer effectief ter vermindering van de zichtbare vaatjes.

Meer weten?

Meer weten over de behandelingen bij deze huidaandoeningen en wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Neem contact op met een huidtherapeut in de buurt!

 

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.