Wonden

Home > Huidproblemen > Wonden

Door de vermindering van de doorbloeding, door (bijvoorbeeld ouderdom, diabetes of een aandoening aan  de (slag)aderen) van de huid kunnen wondjes niet goed genezen. Hierdoor ontstaan chronische open wonden en kan er een risico zijn op infecties en afsterving.

 

Wondsoorten

Open been (ulcus cruris)

Een open been is een chronische wond aan het onderbeen. Deze wonden komen voornamelijk voor bij ouderen en ontstaan vaak door chronische veneuze insufficiëntie (CVI) of spataderen. De wond geneest slecht door de verminderde doorbloeding.

Doorligwonden (decubitus):

Deze wonden ontstaan door een zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel veroorzaakt door de langdurige druk of wrijving tussen de huid over het bod en een externe onderlaag. Doorligwonden komen voor bij patiënten die bedlegerig zijn en zijn vaak gelokaliseerd op het stuitje of op de hielen.

Diabetische voet

Doordat bij mensen met diabetes de gevoelszenuwen niet goed functioneren worden pijnsignalen niet meer goed waargenomen. Onopgemerkt kunnen blaren of wondjes ontstaan aan de voeten die slecht genezen door de beperkte bloedsomloop.

 

Behandeling van wonden

De huidtherapeut is gespecialiseerd op het gebied van wondbehandelingen. Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen wonden veroorzaken of verergeren. Naast het verzorgen van de wonden kan de huidtherapeut oedeemtherapie toepassen zodat het vocht beter afgevoerd wordt. Meer informatie over oedeemtherapie, verwijzingen en vergoedingen vind je op de pagina oedeemtherapie.