HUIDTHERAPIE

 

Wat is huidtherapie?

De huidtherapeut is een hbo-opgeleide paramedicus die is gespecialiseerd in het grootste orgaan: de huid. De huidtherapeut behandelt zowel huidproblemen, als ook de gezonde huid en de ouder wordende huid. Ze informeert en adviseert over een optimale huidconditie.

De huidtherapeut biedt dankzij specialistische kennis complete en hoogwaardige zorg, waarin een passend behandelplan, eerlijk advies en persoonlijke aandacht de basis vormen.

Er zijn veel huidaandoeningen en huidproblemen, die ook psychische gevolgen met zich mee kunnen brengen zoals angst, schaamte of beperkingen, als gevolg van de indicatie of aandoening. De huidtherapeut werkt daarom samen met o.a. de huisarts, dermatoloog, cosmetisch arts, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog en andere paramedici.  

 

Waarmee kun je terecht bij de huidtherapeut?

Huidproblemen komen voor bij alle leeftijden. De huidtherapeut kan je helpen met huidproblemen als:

  • Acne(littekens)
  • (Brandwonden)littekens
  • Verwijderen van ongewenste haargroei
  • Pigmentvlekken
  • Verwijde vaatjes
  • Rosacea
  • Huidverbetering
  • Huidverjonging
  • Lymfoedeem
  • Tatoeages

Preventief

Een preventief bezoek aan de huidtherapeut kan een probleem of de verergering daarvan voorkomen, door de juiste preventieve maatregelen en zelfcontrole aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van moedervlekken om huidkanker te voorkomen of tijdig te herkennen. Daarnaast zorgen preventieve cosmetische behandelingen voor het mooi ouder worden. 

De huidtherapeut geeft bovendien voorlichting, advies en coaching in leefstijl- en gedragsverandering.

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl

Wettelijk erkend beroep

De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34).  Voor huidtherapeuten geldt de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Daarnaast zijn de meeste huidtherapeuten aangesloten bij de beroepsvereniging: Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH).

Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten
De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) is dé beroepsvereniging van en voor huid- en oedeemtherapeuten in Nederland. De NVH zorgt voor het continu optimaal houden van de kwaliteit en voor een goede positie van de huidtherapeut en huidtherapie in het algemeen. Zij behartigt de belangen van alle ruim 1.250 aangesloten leden. De NVH is aangesloten bij het Paramedisch Platform Nederland (PPN). Deze federatie wordt gevormd door vijf paramedische beroepsverenigingen. 

Kwaliteitsregister Paramedici

De stichting Kwaliteitsregister Paramedici is een onafhankelijke netwerkorganisatie waarin de paramedische beroepsverenigingen samenwerken. Het Kwaliteitsregister Paramedici voert de kwaliteitsregistratie uit voor paramedische beroepsgroepen​, waaronder de huidtherapeut.  

Bij het Kwaliteitsregister Paramedici wordt eenmalig geregistreerd of een paramedicus voldoet aan de opleidingseisen van de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Vervolgens wordt periodiek (elke vijf jaar) geregistreerd of een paramedicus beschikt over actuele kennis en ervaring. Alleen paramedici die aantoonbaar hebben voldaan aan de opleidingseisen en de door de beroepsgroep gestelde kwaliteitseisen staan vermeld in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Cliënten, zorgverzekeraars en werkgevers kunnen de registers raadplegen om te zien of een paramedicus is vermeld in het Kwaliteitsregister en daarmee voldoet aan de kwaliteitseisen. ​​

Zorgverzekeraars

Huidtherapeutische behandelingen worden in veel gevallen vergoed uit het aanvullend pakket. Hierbij kun je denken aan vergoedingen voor behandelingen zoals; acne(littekens), ongewenste haargroei in het gelaat, wond- en oedeemtherapie. De factuur wordt niet altijd direct gedeclareerd bij je verzekering, maar kun je na betaling in de praktijk, zelf indienen bij je zorgverzekeraar.
Belangrijk om te weten is dat de vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut sterk verschillen per verzekeraar. Ze zijn namelijk afhankelijk van de behandeling en de soort verzekering. De zorgverzekeraar kan je precies vertellen welke rechten op vergoeding je hebt.

Speciale Overheidslijst

Sommige aandoeningen komen voor op een door de overheid samengestelde lijst. Lymfoedeem is hier een voorbeeld van, vanaf de 21e behandeling worden de kosten vergoed uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit het aanvullend pakket of komen, wanneer er geen aanvullende verzekering is afgesloten, voor eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling kan er vanaf elk volgend jaar aanspraak gemaakt worden op het wettelijk eigen risico, omdat het dan zorg uit de basisverzekering betreft. Wanneer er een behandeling voor een nieuwe indicatie wordt gestart, doorloop je eerst weer de procedure voor de eerste 20 behandelingen alvorens er aanspraak gemaakt kan worden op de vergoeding uit de basisverzekering.

Verwijsbrief

Sinds 2011 is de huidtherapeut direct toegankelijk, wat inhoudt dat er geen verwijzing van arts of specialist meer nodig is. Een paramedicus zonder verwijzing bezoeken heet directe toegang. Je kunt dan ook uit eigen beweging een afspraak maken bij de huidtherapeut. 

LEES MEER OVER HUIDTHERAPIE

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
Mannenbehandeling - vindjehuidtherapeut.nl
Huidtrends 2021 - vindjehuidtherapeut.nl
Huidverbetering met led - vindjehuidtherapeut.nl
Wat wil jij zien in de spiegel? - vindjehuidtherapeut.nl
Tatoeageverwijdering - vindjehuidtherapeut.nl
Met welke huidvragen kun je terecht bij de huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
De ervaring van Marcia - vindjehuidtherapeut.nl
Marit van Boldrik
Huidveroudering - vindjehuidtherapeut.nl
Acne en wat de huidtherapeut voor je kan betekenen - vindjehuidtherapeut.nl
chemische peeling - vindjehuidtherapeut.nl
Allergische reactie door cosmetica en make-up - vindjehuidtherapeut.nl
het verschil tussen huidirritatie en huidallergie - vindjehuidtherapeut.nl
Acne en make-up - vindjehuidtherapeut.nl
nazorg bij borstkanker - vindjehuidtherapeut.nl
lymfoedeem na borstkanker - vindjehuidtherapeut.nl
huidverzorging baby's - vindjehuidtherapeut.nl