Huidveranderingen bij zwangerschap

huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
In deze blog leg ik uit wat er precies met je lichaam en je huid gebeurt tijdens de zwangerschap, hoe je je huid het best kunt verzorgen en waar je op moet letten. Hieronder lees je meer.

Wat gebeurt er met de huid tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam waardoor er huidveranderingen kunnen optreden. Zo kan je last krijgen van verschillende soorten huidproblemen door de hormoonverandering in je lichaam. Je lichaam verandert ontzettend snel in een korte tijd, maar ook geestelijk maakt de vrouw een verandering door. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de hersenstructuur van vrouwen, vooral in delen met sociale functies, tijdens de zwangerschap verandert. De verandering in de hersenen zou de moederschap makkelijker maken. Het volume van de grijze stof in de hersenen neemt af, met name in de gebieden die een rol spelen in de sociale cognitie. Hierdoor kunnen moeders meer inschatten wat er bij hun kind omgaat. Ze kunnen zich ook beter verplaatsen in anderen. Dit blijft langdurig intact, tenminste tot twee jaar na de geboorte. Daarnaast kunnen huidproblemen zoals puistjes, rosacea, striae (striemen), pigmentvlekken, spataderen en jeuk ontstaan.

Puistjes door de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen bijvoorbeeld puistjes ontstaan of bestaande verergeren. Dit komt door verstopte poriën en de hormonale veranderingen in je lichaam. Het ontstaan van deze puistjes in het gezicht wordt ook wel ‘zwangerschapsacné’ genoemd. Meestal komt dit voor bij vrouwen die hier al eerder last hebben gehad. Dit kan dan weer terugkomen tijdens de zwangerschap.
Producten met vitamine C, zoethoutwortel en niacinamide werken goed tegen acne en zijn veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Exfoliërende producten met een lagere concentratie glycolzuur (onder de 10%), of salicylzuur (onder de 2 %) helpen vaak bij ernstige acne. Een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide helpt ook vaak. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding mag je geen vitamine A zuur en een hoge percentage retinol gebruiken. Tijdens de zwangerschap kun je tevens je huid laten reinigen.
 Dit kun je bij een huidtherapeut laten doen. De huidtherapeut zal eerst goed je huid bekijken en een gepaste behandeling toepassen.

Rosacea door de zwangerschap

De term rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Het is een chronische en niet besmettelijke aandoening die voornamelijk voorkomt op het gezicht. Je herkent het door aanhoudende rode wangen, in sommige gevallen rode uitslag en pukkeltjes op het gelaat en een branderig gevoel.
Rosacea komt vooral voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. Er bestaan veel theorieën over het ontstaan van rosacea, maar de oorzaak is vooralsnog onbekend. Een van de theorieën zegt dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid. Rosacea kan ook ontstaan door een veranderde reactiepatroon van de bloedvaatjes op prikkels van binnen en buitenaf. Het is vaak het ergst in de winter en in de zomer treedt er vaak tijdelijk verbetering op. Rosacea wordt ook weleens verward met couperose maar dit is niet hetzelfde. Bij couperose gaat het niet om ontstekingen, maar alleen om rode uitgezette vaatjes. Om rosacea te voorkomen kun je vooral alcohol, sterke kruiden en sommige medicijnen vermijden. Producten met het ingrediënt niacinamide die de huidbalans niet verstoren kun je het beste hiervoor gebruiken. Dit zijn vaak hele milde producten en goed voor de rosaeagevoelige huid. Deze kun je ook dagelijks blijven gebruiken.

Striae ‘stretch marks’ door de zwangerschap

Striae zijn als het ware scheurtjes in de huid, doordat de huid in een heel korte tijd is opgerekt. We zien het veel ontstaan op de buik, borsten of bovenbenen. Hier kun je helaas niet veel aan doen. Het ontstaat doordat de huid oprekt en dit kan je ook niet tegenhouden. Je hebt er meer kans op als je op jongere leeftijd zwanger raakt en als je een donker huidtype hebt. Daarnaast spelen ook genetische factoren een rol. Striae die ontstaan tijdens de zwangerschap kunnen enigszins voorkomen worden door dagelijkse massage met crèmes/ oliën. Dit kunnen verschillende crèmes zijn die vettig en olieachtig zijn. Als je je zelf elke dag goed insmeert dan kun je enigszins voorkomen dat de striae zich helemaal uitzet tot het maximale. Daarnaast kan de huidtherapeut lasertherapie toepassen ter vermindering van de striae.

Pigmentvlekken door de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker. Dit is een ander woord voor pigmentvlekken in je gezicht en wordt ook wel melasma genoemd. In de Engelse literatuur wordt het chloasma genoemd. De vlekken zijn meestal bruin van kleur en ze ontwikkelen zich langzaam. De bovenlip, de kin en het voorhoofd zijn plekken waar de melasma zich kan ontwikkelen. Het ontstaat door de verhoogde hormoonproductie tijdens de zwangerschap.
Pigmentvlekken in het gezicht zijn ontsierlijk. De vlekken kunnen na de zwangerschap geleidelijk verdwijnen. Als dit niet zo is dan kun je de stap zetten naar een
huidtherapeut die je huid zal onderzoeken en een gepaste behandeling zal toepassen.
Behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen zijn onder andere
lasertherapie, peelings, microneedling, camouflagetherapie en een thuisbehandeling middels de juiste skincare.
Het is belangrijk om tijdens én na de zwangerschap op te passen voor de zon en jezelf altijd in te smeren met een goede zonbescherming met een hoge factor (minimaal SPF30). Draag altijd een hoedje of een pet als je in de zon loopt met een grote zonnebril. Zo zorg je ervoor dat je je gezicht goed beschermt tegen de zon.

Spataderen en beenvaatjes door de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je ook last krijgen van spataderen en/of ontsierende beenvaatjes, ook wel besenreiser genoemd. Spataderen zijn opgezwollen bloedvaten die door de huid schijnen en zijn blauw paars van kleur. Spataderen ontstaan tijdens de zwangerschap of worden tijdens de zwangerschap erger. Je kunt hierdoor jeukende, zware, vermoeide en pijnlijke benen krijgen. Het ontstaat doordat de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de wand van de aderen in de benen slapper wordt. Meestal neemt dit na de bevalling in grote mate af, maar mocht dat niet zo zijn dan kun je dit verhelpen door zelf veel te bewegen en niet te lang te staan of te zitten. Als je met de benen languit op een kussen gaat zitten helpt het vaak ook. Daarnaast kun je (preventief) elastische steunkousen dragen om de klachten van de spataderen te verminderen. Lasertherapie door de huidtherapeut is ook zeer effectief om de ontsierende, kleinere beenvaatjes te verwijderen.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.