Cosmeceuticals
Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van huidveroudering kunnen worden verminderd, wat zorgt voor een jeugdige en egale huid. De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.
Huidsuppletie
De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor huidsuppletie om de huid ook van binnenuit te ondersteunen, waarmee de huidtherapeut nog beter kan werken aan een gezonde huid. Supplementen zijn een goede aanvulling op de gewone voeding omdat deze vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Dit is een goede basis voor extra vitaliteit en gezondheid.
Steeds meer huidtherapeuten zien hier de voordelen van in en adviseren jou graag over de combinatie tussen voedingssupplementen en behandelingen in de praktijk.
IPL- en Lasertherapie
Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.
Bij de photo-akoestische/ mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in bijvoorbeeld pigmentcelletjes of het genereren van de zogenoemde LIOB’, wat staat voor Light Induced Optical Breakdown. Het is een techniek waarbij de huid gestimuleerd wordt om meer collageen en elastine te maken.
Afhankelijk van het type licht verminderen pigmentvlekken, zichtbare bloedvaatjes en roodheden van de huid, waardoor deze egaler, frisser en stralender wordt. Ook is dus het mogelijk om met laser de structuur en de en stevigheid van de huid te verbeteren. Grove poriën verfijnen en poriën, lijntjes en rimpels worden minder zichtbaar.
Peelings
Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals een Jessner vloeistof.
Medische peelings worden ingezet om de huidstructuur te verfijnen, de huid te egaliseren, te verstevigen en lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken. Hoe sterker de peeling, hoe groter het effect op huidverouderingsverschijnselen.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilfert. Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, waardoor een peeling verschillende, positieve effecten op de huid heeft. Elke peeling heeft specifieke eigenschappen, waardoor er voor elke vraag een geschikte peeling is.
Deze manuele of mechanische massage van de huid stimuleert het bindweefsel en de aanmaak van collageen. Daarnaast zorgt de massage voor een betere doorbloeding, waardoor de huid een natuurlijke, gezonde glans krijgt.