HUIDVEROUDERING

Vanaf je vijfentwintigste begint je huid te verouderen. Naast de bekende lijntjes en rimpels wordt de huidstructuur grover, wordt de huid slapper en er ontstaan verkleuringen. De stofwisseling in alle cellen raakt vertraagd, nieuwe huidcellen worden minder snel aangemaakt en belangrijke bindweefselcellen worden minder geproduceerd. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen en elastine en geven de huid zijn stevigheid en elasticiteit.
We kunnen huidveroudering niet stopzetten, maar we kunnen deze wel vertragen en ervoor zorgen dat de huid mooi ouder wordt.

 

veroudering van je huid tegengaan vindjehuidtherapeut.nl

Waardoor wordt huidveroudering veroorzaakt?

Huidveroudering kent verschillende oorzaken. We kunnen deze grofweg in tweeën delen:

  • Intrinsieke huidveroudering is een structurele verandering die van nature plaatsvindt onder invloed van genetische en hormonale factoren. De huid wordt dunner en droger, vetmassa die voorheen voor volume zorgde neemt af, waardoor botstructuren meer naar de voorgrond komen. De snelheid van intrinsieke huidveroudering wordt sterk beïnvloed door persoonlijke- en omgevingsfactoren.
  • Extrinsieke huidveroudering zijn structurele veranderingen die onder invloed van persoonlijke- en omgevingsfactoren ontstaan. Blootstelling aan uv-straling heeft daarbij de grootste impact op de huid, maar ook stress, roken, alcohol, veel afvallen in een korte tijd, slaaptekort en bepaald medicijngebruik hebben invloed op je huidconditie.

 

Wat zijn de kenmerken van huidveroudering?

Het verouderingsproces, zowel intrinsiek als extrinsiek, wordt beïnvloed door de vorming van vrije radicalen. Dat zijn schadelijke invloeden van buitenaf. Het collageen, wat zorgt voor de stevigheid van de huid neemt naarmate we ouder worden af. De huid wordt dunner en slapper en hierdoor ontstaan onder andere rimpels.
Pigmentveranderingen worden beschouwd als meest opvallende huidverandering naarmate de huid veroudert. Het zorgt ervoor dat de huid grauwer en valer wordt. Verlies van stevigheid en vorming van pigment komen net als de andere kenmerken vaak samen.
De snelheid van huidveroudering hangt af van etnische afkomst, anatomische locaties en van leefomgeving.

Fijne lijntjes zoals kraaienpootjes zijn een voorloper van diepere rimpels en ontstaan door zowel intrinsieke- als extrinsieke huidveroudering. Een belangrijke oorzaak kan vochtgebrek zijn maar denk ook aan mimiek. Deze lijntjes worden vaak als eerste zichtbaar rondom de ogen, op het voorhoofd en rondom de mond. Daarnaast neemt de natuurlijke hoeveelheid hyaluronzuur met de tijd af, wat zorgt voor een drogere huid en dus fijne lijntjes.

Rimpels ontstaan door een vouw in het huidoppervlak en kunnen statisch of dynamisch van aard zijn. Naarmate je ouder wordt neemt de productie van cellen in frequentie af. Dit heeft invloed op eiwitstructuren die de huid voorzien van stevigheid en elasticiteit. Er wordt dan ook minder collageen en elastine aangemaakt. Ook worden deze vezels sneller afgebroken en raken ze beschadigd. Vrije radicalen spelen een belangrijke (belemmerende) factor bij herstelwerkzaamheden van cellen.

Rimpels veroorzaakt door mimiek zijn dynamisch zoals de neus-lipplooi, rimpels rondom de mond en wangen. Deze lijnen kunnen op jongere leeftijd al zichtbaar worden. Statische rimpels zijn permanent aanwezig. Naarmate de leeftijd toeneemt zie je vaker statische rimpels, zoals hangende onder- of bovenoogleden, verminderde contouren van de kaaklijn, onderkin en hals.
 

Huidverslapping laat je huid er ouder uitzien. Verlies van stevigheid en volume wordt veroorzaakt door een dunner wordende huid en veroudering van onderliggende (bot)structuren. De huid kan ‘doorzichtiger’ worden en laat botstructuren en vaten scherper doorschemeren. Denk ook aan verlies van onderhuids vetweefsel in onder andere je wangen. Bij verslappingen in de huid kun je denken aan hangende onder- of bovenoogleden en verminderde contouren van de kaaklijn, onderkin en hals.

Zonbeschadiging ontstaat door chronische blootstelling aan uv-straling (fotoveroudering). Veel huid-biologische aspecten worden door uv-stralen (negatief) beïnvloed. Het vernieuwende vermogen van de huid neemt af met de leeftijd. De belangrijkste kenmerken van zonschade loop je op in je jongere jaren. Er ontstaan onregelmatigheden in de huidpigmentatie en je kunt meer roodheid ervaren. De bovenste huidlaag kan verdikken, wat resulteert in een minder fris en egaal geheel.

Wallen en donkere kringen worden vaak door elkaar gehaald. Wallen zijn de klassieke zakjes onder de ogen die ontstaan door te veel aan vocht of vet. Het hoopt zich op onder het oog waardoor een ‘zakje’ ontstaat. Als je last hebt van donkere kringen zie je een donkere waas onder de ogen.
Deze donkere kringen worden veroorzaakt omdat je huid dunner wordt en het pigment toeneemt. Dit ontstaat in de loop van de tijd of als gevolg van langdurige irritatie, zoals een allergie of door bijvoorbeeld eczeem. De pigmentcellen kunnen daardoor gestimuleerd worden, wat leidt tot overproductie.
Erfelijkheid is ook een oorzaak, dit zie je vaker bij mensen met een donkere huidskleur. Rondom het oog liggen ook veel bloedvaten, die zichtbaarder worden als je huid dunner wordt.
Tot slot kunnen dieper gelegen ogen en traangootjes ook zorgen voor een donkere verkleuring, een soort schaduw.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Een behandelplan bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Informatie en advies
Naast het behandelen van de huid, geeft de huidtherapeut ook voorlichting en advies en coacht ze op leefstijl- en gedragsverandering. Samen met jou kijkt de huidtherapeut wat ondersteunt in het mooi ouder worden.

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van huidveroudering kunnen worden verminderd, wat zorgt voor een jeugdige en egale huid. De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.

 

Huidsuppletie

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor huidsuppletie om de huid ook van binnenuit te ondersteunen, waarmee de huidtherapeut nog beter kan werken aan een gezonde huid. Supplementen zijn een goede aanvulling op de gewone voeding omdat deze vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Dit is een goede basis voor extra vitaliteit en gezondheid.
Steeds meer huidtherapeuten zien hier de voordelen van in en adviseren jou graag over de combinatie tussen voedingssupplementen en behandelingen in de praktijk.

 

IPL- en Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.

Bij de photo-akoestische/ mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in bijvoorbeeld pigmentcelletjes of het genereren van de zogenoemde LIOB’, wat staat voor Light Induced Optical Breakdown. Het is een techniek waarbij de huid gestimuleerd wordt om meer collageen en elastine te maken.

Afhankelijk van het type licht verminderen pigmentvlekken, zichtbare bloedvaatjes en roodheden van de huid, waardoor deze egaler, frisser en stralender wordt. Ook is dus het mogelijk om met laser de structuur en de en stevigheid van de huid te verbeteren. Grove poriën verfijnen en poriën, lijntjes en rimpels worden minder zichtbaar.

 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals een Jessner vloeistof.
Medische peelings worden ingezet om de huidstructuur te verfijnen, de huid te egaliseren, te verstevigen en lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken. Hoe sterker de peeling, hoe groter het effect op huidverouderingsverschijnselen.

Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilfert. Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, waardoor een peeling verschillende, positieve effecten op de huid heeft. Elke peeling heeft specifieke eigenschappen, waardoor er voor elke vraag een geschikte peeling is.

 

Endermologie® & bindweefselmassage

Deze manuele of mechanische massage van de huid stimuleert het bindweefsel en de aanmaak van collageen. Daarnaast zorgt de massage voor een betere doorbloeding, waardoor de huid een natuurlijke, gezonde glans krijgt.

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen van wondgenezing nabootst. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Afhankelijk van het doel kan huidveroudering bij haar kern worden aangepakt. Een doffe huid, pigmentvlekjes, verlies van veerkracht en stevigheid en een grove structuur worden verholpen door de exfoliërende eigenschap op de bovenste huidlaag en de stimulering van collageen- en elastinevezels in de diepere huidlagen.

 

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden met met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmen. Hierdoor wordt collageen aangemaakt die de huid verstrakt en verstevigd. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt. De verwarming verbetert de structuur van de huid, vermindert lijntjes en grove poriën worden minder zichtbaar.

 

Skinboosters

Skinboosters bestaan uit natuurlijk hyaluronzuur, aangevuld met actieve ingrediënten, zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren, die met elkaar de huid repareren, voeden, opvullen en stimuleren.
Skinboosters worden ingebracht met behulp van microneedling. Het voordeel van microneedling ten opzichte van crèmes is dat de vloeistof direct (in plaats van op) in de huid wordt aangebracht. Niet alleen komen de ingrediënten daarmee dieper in de huid, maar microneedling zorgt ook voor een betere doorbloeding en activeert het collageen en de elastine.

 

Led-therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.
De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Verjongend rood licht versnelt de celvernieuwing en -herstel en stimuleert de collageen- en elastinesynthese, voor een gladdere, stevigere huid.

 

Hydrotherapie

Deze non-invasieve behandeling maakt gebruik van hydradermabrasie, een fruitzuurpeeling en daarnaast het zuiveren van de huid. Het is een behandeling die de huidtherapeut inzet om de teint, structuur en glans van de huid te verbeteren. De behandeling voelt aan als een soort vochtige stofzuiger die over de huid gaat.

 

Plasmatherapie

Ter verbetering van kleine zones kan de huidtherapeut plasmatherapie inzetten. Deze apparaten kunnen door middel van een elektrische ontlading plasma genereren. Plasma is geïoniseerd gas dat bestaat uit ionen en elektroden. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van het concept van gasionisatie (lucht) als een geleider voor de plasma ‘vonk’. Wanneer het vonkje het oppervlak van de huid bereikt, stimuleert het de oppervlakkige huidlagen. Huidvezels trekken direct samen, zodat de huid verstrakt en een liftend effect laat zien. Lijntjes nemen af, net als eventuele oneffenheden, zoals steelwratjes.

ARTIKELEN HUIDVEROUDERING

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen