Huidverzorging bij baby’s

huidverzorging baby's - vindjehuidtherapeut.nl
In deze blog vertel ik over hoe huidirritatie bij baby’s te voorkomen valt en wat passende huidverzorging is voor pasgeboren baby’s. Er bestaan namelijk veel producten die heel lekker ruiken en aantrekkelijk zijn om op de babyhuid te smeren, maar in hoeverre zijn ze eigenlijk goed voor de verzorging? Heeft een babyhuid wel net zoveel producten nodig als de volwassen huid? Hieronder lees je meer.

De kleinste en kwetsbaarste huidjes

Zoals bekend is, is de huid het grootste orgaan van de mens. De huid bestaat uit een aantal lagen, waarvan de buitenste laag ervoor zorgt dat er geen ongewenste indringers naar binnen komen. Met indringers bedoelen we bacteriën en virussen. De beschermende laag die ons daarvoor beschermt werkt bij de babyhuid nog niet zoals die bij ons werkt. Dit komt omdat de zuurmantel nog niet helemaal aanwezig is. Daarom is het van belang dat we de babyhuid de kans geven om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.

Hoe zit het met de gevoeligheid van de babyhuid

De babyhuid is gevoelig en we willen voorkomen dat een baby huidafwijkingen krijgt. Huidafwijkingen komen vaak voor en sommigen ontstaan door een onderliggende ziekte. Daarom is het van belang dat we deze huidafwijkingen met mogelijk onderliggende oorzaken vroegtijdig signaleren. Huidafwijkingen hebben namelijk ook een grote psychosociale impact. Een voorbeeld daarvoor is een kind dat last heeft van eczeem en hierdoor wordt gepest op latere leeftijd. Dit heeft enorme impact op het kind in de kindertijd en in de latere toekomst. De huid van een pasgeboren baby is best droog. Dit komt omdat de huid na 9 maanden in de baarmoeder probeert te wennen aan de buitenwereld. Een baby heeft van nature een beschermd vetlaagje op de huid. De babyhuid is vijf keer zo dun als de huid van de volwassene en daardoor ontstaat er natuurlijk veel sneller irritatie op een babyhuid.

Het belang van ingrediënten doorlezen

Het is belangrijk om de ingrediënten van verzorgingsproducten goed te lezen. Producten met veel ingrediënten en onnodige stoffen kun je het best vermijden. Dit zijn producten met een hoog gehalte parfum, parabenen, minerale oliën, paraffine, vaseline en agressieve alcoholen (alcohol denat, SD alcohol, ethanol, methanol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol). Het is goed om te weten dat in baby-huidproducten geen andere ingrediënten worden gebruikt dan in huidproducten van
volwassenen. Hydraterende en kalmerende producten zijn voor de babyhuid het best aanbevolen. De babyhuid is nog niet allergisch maar kan wel een allergie ontwikkelen. Daarnaast wordt voor zuigelingen in de literatuur een badfrequentie van 2 tot 3 keer per week aanbevolen. Water droogt namelijk uit en zeep ontvet de huid dus het is aan te raden om geen zeep te gebruiken.
 

Wat kunnen we het best gebruiken voor de babyhuid

Het gebruik van een vettig neutraal middel zonder geneesmiddelen en zonder parfum, is bedoeld om de huid soepeler en zachter te maken. Het is voor de droge huid bij zuigelingen. Voor de pasgeboren baby is water eigenlijk al voldoende om een goede verzorging te bieden. Maar veel ouders willen natuurlijk dat de baby lekker ruikt. Producten die honderd procent natuurlijk en organisch zijn zorgen voor een goede verzorging van de babyhuid en voorkomen irritatie. Producten met calendula extract zuivert de babyhuid en heelt ruwe plekken. Ontstekingsremmende kamillebloemen zorgen ervoor dat de babyhuid zacht en soepel blijft.
 
Voor baby’s worden er veel lotiondoekjes gebruikt. Het is aan te raden om lotiondoekjes te gebruiken waar geen parfum of olie in zit. Zo voorkom je dat er irritatie ontstaat. Het beste is om alles veilig te houden met natuurlijke producten. Als er sprake is van luieruitslag kun je die het best behandelen met zalf waar zinkoxide in zit zodat er geen stof of irriterende stoffen bij de huid kunnen komen en deze zalf remt bovendien het ontstekingsproces. Verder is het belangrijk dat de luier op tijd wordt verschoont en de huid goed wordt na gedept, vooral in de huidplooien. In plaats van shampoo of douchegel is water prima, maar het gebruik van een milde reiniger is ook goed als je kind echt vuil is. Afwisseling hierin is belangrijk. Het is belangrijk om de droge babyhuid goed in te smeren gelijk na het douchen. Hiervoor kun je het best ook vettig neutrale producten aanschaffen.
 
Erg belangrijk is: dat de babyhuid goed voor de zon wordt beschermd. Probeer de baby zoveel mogelijk uit de zon te houden. Als je dit goed doet dan hoeft de pasgeboren babyhuid niet onnodig belast te worden door zonbescherming. Maar als het echt niet anders kan dan is het belangrijk om de baby goed in te smeren en tegen de zon te beschermen. Gebruik hiervoor een zonbescherming met minimaal SPF30.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.

× Hoe kan ik je helpen?