De winter gebruiken om zonschade te herstellen

zonschade herstellen winter vindjehuidtherapeut.nl

In de zomer krijgt je huid het zwaar te verduren, door bijvoorbeeld sterkere zonkracht, meer buiten zijn en andere luchtvochtigheid. Je huid krijgt een kleurtje of verbrandt per ongeluk. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van acne of puistjes merken vaak dat de klachten verminderen in de zomer. Maar zodra de zomer voorbij is, verergeren deze klachten meestal. Ik leg je uit hoe je huid in de winter herstelt van zonschade.

De gevolgen van zonschade voor je huid

Wat zijn de effecten van zon, zee en strand op je huid?

De huid droogt uit door de zon, waardoor ze vocht verliest en in eerste instantie de talgproductie lijkt af te nemen. Hoewel de huid eerst minder vet lijkt, gaat later juist meer talg produceren doordat de huid is uitgedroogd. Dit zorgt voor een vettere huid en de kans op puistjes is groter.

De huid wil zichzelf beschermen tegen de zon. Dit gebeurt onder andere door het aanmaken van pigment maar ook door het verdikken van de huid. Dode huidcellen stapelen zich op, waardoor talgklieren eerder de kans krijgen om verstopt te raken, dit in combinatie met de verhoogde talgproductie die ontstaan is door de uitdroging van de huid.
De aanmaak van pigment zorgt voor een bruin kleurtje dat je beter beschermt tegen uv-straling. De kans bestaat dat in sommige huidlagen de pigmentverdeling verstoord raakt, waardoor er donkere pigmentvlekjes kunnen ontstaan. Ook wordt de huid door de zon vaak roder van kleur en is de kans op zichtbare, verwijde vaatjes groter. Dit samen zorgt ervoor dat de huid meer onregelmatigheden vertoont, met als gevolg een grauwere, onegale, ouder uitziende huid.

Hoe heerlijk de warme zon ook kan zijn, is het ook de grootste boosdoener als het gaat om huidveroudering. De huidstructuur wordt grover, lijntjes en rimpeltjes worden dieper en meer zichtbaar.
In de winter ga je  aan de slag om de zonschade van de zomermaanden te herstellen.
zonschade herstellen winter vindjehuidtherapeut.nl

Behandelingen om zonschade te herstellen

De herfst wordt ook wel het ‘peel season’ genoemd. Na de zomer kan er weer flink gewerkt worden aan huidverbetering en het verminderen van de opgestapelde dode huidcellen.

Acne behandelen na de zomer

Als je acne na de zomer verergert, zijn er verschillende behandelingen die zich richten op de vermindering van talgproductie. Denk aan een dieptereiniging combinatie met een chemische peeling.  Een peeling met onder andere salicylzuur reguleert de talgproductie en vermindert de dode huidcellen die zijn toegenomen door de verdikte huid in de zomer. Hiernaast werkt een peeling ontstekingsremmend en antibacterieel, waardoor de klachten uiteindelijk zullen verminderen. Tevens kan IPL-, laser- of blauwlichttherapie worden ingezet om de acne bacterie (p.acnes) te verminderen.

Pigmentvlekken behandelen na de zomer

De ontsierende pigmentvlekken kunnen goed behandeld wordenmet IPL- en lasertherapie, cryotherapie of een chemische peeling. Afhankelijk van de ernst van de pigmentvlekken wordt kijkt de huidtherapeut welke behandeling het meest geschikt is.

Een chemische peeling met onder andere melkzuur werkt oplichtend waardoor pigmentvlekken kunnen verminderen. IPL- en lasertherapie kan door het pigment in de huid worden geabsorbeerd, waardoor het overtollige pigment opgeruimd wordt. Cryotherapie bevriest de huid plaatselijk, waardoor het bevroren huidweefsel afsterft en er gezonde huid voor in de plaats komt.

Zonschade herstellen in het najaar? Vraag advies aan je huidtherapeut.

Omdat veel huidtherapeutische behandelingen de huid tijdelijk gevoeliger maken voor de zon, is de herfst de perfecte periode om opgelopen huidschade van de zomer te herstellen. Start dan ook nu met het verbeteren van jouw huid. Vraag jouw huidtherapeut om advies en ontdek welke behandeling jouw huid nodig heeft.

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.

× Hoe kan ik je helpen?