KERATOSIS PILARIS

Keratosis pilaris is een onschuldige, niet besmettelijke huidklacht waarbij er veel rode ‘puntjes’ op de huid zichtbaar zijn. Het wordt ook wel kippenvel, goose bumps of kippenhuid genoemd. De rode puntjes zijn een soort bultjes en voelen ruw aan.

 

keratosis pilaris - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat Keratosis Pilaris?

De precieze oorzaak is onbekend, wel weten we dat de bultjes een gevolg zijn van een verstoorde uitrijping van de hoorncellen van de haarzakjes. Daarnaast wordt het vaak gezien bij mensen met een atopie, dit is een aanleg om allergisch te reageren. Denk hierbij aan mensen met astma en hooikoorts of eczeem.

 

Hoe ziet Keratosis Pilaris eruit?

Op de aangedane zones vinden we kleine, ruwe, rode plekjes en bultjes. Het ziet er een beetje uit als continue kippenvel. Het komt met name voor op de strekzijde van de bovenarmen, bovenbenen en billen.
Doordat bacteriën zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes, ontstaan er op sommige plaatsen kleine ontstekingen en/of infecties waardoor er kleine puskoppen tevoorschijn komen.
De bultjes geven geen jeuk, wel kan het zo zijn dat de huid droog is, waardoor het uiteindelijk wel jeukklachten geeft.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Keratosis pilaris kan wanneer het als storend wordt ervaren op verschillende manieren behandeld worden. Het gaat namelijk niet uit zichzelf weg.

Voor de behandeling van keratosis pilaris zijn er de volgende mogelijkheden: 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gebruikt worden zoals een Jessner vloeistof.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen, waardoor deze sneller afschilfert. De huid wordt vervolgens gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken wat ervoor zorgt dat de keratosis pilaris afneemt. De huid wordt gladder en beter gehydrateerd.

Ter ondersteuning van de behandeling in de praktijk is het ook voor thuis aan te raden exfoliërende producten te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is ureum, in hoge concentratie van minimaal 30%. Het voordeel van ureum is dat vocht in de huid wordt vastgehouden en het heeft een keratolytisch effect op de bovenste huidlaag. Dit betekent dat het de dode huidcellen laat afschilferen, waardoor ophoping van deze cellen wordt verminderd en tegelijkertijd de droge huid hydrateert. Deze combinatie is juist voor keratosis pilaris heel gunstig.

Daarnaast kan een lichaams- of reinigingsproduct met glycolzuur uitkomst bieden. Dit zorgt er ook voor dat de huid vernieuwd wordt en er gladder uit komt te zien. Ook zal het vochtgehalte in de huid toenemen.

Indien keratosis pilaris gepaard gaat met pukkeltjes door haarzakjes kan laserontharen voor verbetering zorgen.
 

ARTIKELEN KERATOSIS PILARIS

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen