LIPOEDEEM

Lipoedeem betekent letterlijk “vetzwelling”. Het gaat hier om een pijnlijke, chronische aandoening. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. Er ontstaat met de tijd een symmetrische toename van onderhuids vetweefsel in de benen, heupen en soms ook in de armen. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal.
Lipoedeem komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor. Het komt meestal tot uiting bij hormonale veranderingen, zoals de puberteit of een zwangerschap.

Lipoedeem kenmerkt zich door grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid, ten gevolge van abnormale toename van vet in de vetcellen. Typisch is dat de voetruggen en de handruggen altijd slank blijven. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich ook lymfoedeem (vochtophoping) binnen een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

Kenmerkend is ook dat de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam twee tot drie maten kan verschillen. Lipoedeem kent verschillende stadia, waarvan de kenmerken variëren van een zachte huid en een figuur dat de ziekte enigszins toont tot een huid die walnootachtig oogt en benen die een sterk afwijkende vorm hebben.

 

Lipoedeem - vindjehuidtherapeut.nl

Welke klachten horen bij Lipoedeem?

  • Een zwaar en oncomfortabel gevoel in de benen
  • Pijnklachten
  • Pijn bij druk (vooral op de scheenbenen)
  • Koud gevoel in de onderbenen
  • Sneller last van bloeduitstortingen
  • Cellulite (sinaasappelhuid)
  • Gewrichtsproblemen
  • Gewichtsproblemen

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

 

Informatie en adviezen

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt onderkend. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties te voorkomen.
De huidtherapeut geeft informatie hoe je het beste kunt omgaan met deze aandoening, wat je kunt doen aan zelfmanagement. Ook zal de huidtherapeut waar nodig advies geven over een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding.

Voor de behandeling van lipoedeem zijn er de volgende mogelijkheden: 

Manuale en/of mechanische lymfdrainage

Door middel van deze massage zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Het vocht (oedeem) wordt verplaatst naar een plek waar het vocht beter opgenomen wordt. Het is een zacht pompende beweging waarbij het netwerk van lymfevaten wordt geactiveerd. De lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Hierdoor vermindert tevens eventuele pijn.
Ook kan de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) door middel van speciale handgrepen soepel maken, waardoor blokkeringen in de afvoer worden verholpen.

 

Endermologie®

Dit is een mechanische techniek waarbij de huid op een niet-invasieve manier wordt gestimuleerd. De koppen die tijdens de behandeling gebruikt worden zorgen ervoor dat de huid wordt opgezogen, gekneed en gestimuleerd. Deze combinatie zorgt voor een effectieve stimulatie van verschillende processen in de huid. Het stimuleert de bloed- en lymfeafvoer en de vetcellen om de natuurlijke afvoer van vetten te bevorderen. Klachten zoals pijn, zwelling en vermoeidheid verminderen of verdwijnen. Daarnaast wordt de huid steviger, gladder en veerkrachtiger.

 

Therapeutische elastische kous

De huidtherapeut kan wanneer dit gewenst is therapeutische elastische kousen adviseren en aanmeten. Door het dragen van deze kousen wordt de weefseldruk verhoogd. Dit zal het oedeem niet verdrijven maar zorgt ervoor dat deze stabiel blijft en niet weer toeneemt.

 

Compressietherapie

De massagetechnieken kunnen waar nodig gecombineerd worden met het tijdelijk inzwachtelen, het dragen van compressiekleding, ook wel compressietherapie genoemd.
Dit alles in combinatie met voldoende lichaamsbeweging zal de mate aan teveel vocht terugdringen.


Intermitterende Compressie Therapie (IPC-therapie)

IPC- therapie is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderen. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt.

 

Lymftaping

Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

 

ARTIKELEN LIPOEDEEM

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen