Littekens door een trauma: een teken van overleving (interview)

litteken na auto-ongeluk vindjehuidtherapeut.nl
Toen Annemiek (22) zeven jaar oud was raakte zij met haar vader betrokken bij een auto-ongeluk. Ze hield hier meerdere littekens op haar linkerarm en -hand aan over. Ze vertelt wat deze littekens voor haar betekenen en hoe zij deze door de jaren heen steeds meer is gaan accepteren. 

Auto-ongeluk op zevenjarige leeftijd

Annemiek is een twintiger die Asian Studies studeert. Op haar zevende raakte ze betrokken bij een auto-ongeluk, samen met haar vader.  “We waren op de snelweg en mijn vader verloor zijn bewustzijn, de auto reed via de vangrail de berm in. Ik zat voorin naast mijn vader en mijn riem schoot los. Ik ben toen naar achter gevallen en kreeg het glazen dak van de auto tegen mijn hoofd. Hoe ik precies aan de littekens op mijn duim, hand en binnenkant van mijn arm ben gekomen kan ik me niet meer herinneren.” 

De behandeling van littekens na een auto-ongeluk

Na het ongeluk is Annemiek geopereerd, gevolgd door gips en een spalk om haar arm goed te laten genezen. Voor de littekens zelf heeft ze geen aparte behandeling meer gehad. “Er werd me verteld dat ik mijn litteken iedere dag kon insmeren met vaseline, zodat het uiteindelijk minder gevoelig zou worden. Dat smeren deed ik juist niet, omdat het litteken zo gevoelig was. Als kind heb je niet de discipline om een litteken elke dag te behandelen. Ik denk wel dat het nu minder gevoelig zou zijn geweest als ik het destijds had behandeld.”
 

Blijft een litteken altijd gevoelig?

Op de vraag of Annemiek nu nog last heeft van het litteken zegt ze: “Soms wel. Ik ben linkshandig, dus als ik veel moet schrijven wordt het na een tijdje extra gevoelig. Ik speel piano en bij langere inspanning worden mijn hand en arm gevoeliger. Dat komt ook doordat er drie pezen zijn geknapt tijdens het ongeluk, die zijn daardoor wat korter. 

Littekens: cosmetisch storend?

 “Bijna niemand ziet mijn litteken. Door de jaren heen is het steeds lichter geworden en het is egaal van kleur. Toen ik jonger was besloeg het echt de helft van mijn arm. 
Is het cosmetisch storend voor je omdat het op een zichtbare plek zit?
‘’Nee, eigenlijk niet. Ik merk juist dat bijna niemand het opmerkt. Het is ook redelijk egaal van kleur. Er zijn ook al zoveel jaren overheen dus het vervaagt ook redelijk. Toen ik jong was, was het echt de helft van mijn arm.”
 litteken na auto-ongeluk vindjehuidtherapeut.nl

De invloed van littekens op je leven

Krijgt Annemiek ook weleens opmerkingen over haar littekens? “Eigenlijk vrij weinig. Ik heb wel eens opmerkingen gekregen die niet zo tactvol zijn.  In het begin had ik er wel echt een probleem mee dat mensen het konden zien. Als kind wil je niet met zichtbare dingen rondlopen, omdat je erop wordt afgerekend. In de jaren na mijn ongeluk heb ik genoeg zelfvertrouwen gekregen en vond ik het een stoer verhaal. De littekens zijn een teken dat ik iets heb overleefd en niet dat ik door een hond ben gebeten of mezelf heb gesneden. Dat vind ik toch iets anders. Zonder littekens had ik een verhaal minder, verder is mijn leven er minimaal door veranderd. Natuurlijk heb ik wel eens gedacht: wat zou het mooi zijn als ik gewoon twee egale armen had. Maar het maakt je tegelijkertijd ook meer mens, denk ik. Het maakt je meer een individu, omdat je iets hebt wat anderen niet hebben. Een beetje zoals een tattoo.”
 

Littekens beschermen tegen de zon

Littekens zijn vaak gevoelig en kwetsbaar voor bijvoorbeeld uv-straling, het is dus belangrijk om ze goed in te smeren met een SPF. Doet Annemiek dat ook? “Nee, want mijn onderarmen bruinen sowieso niet heel erg, tenminste niet aan de binnenzijde. Ik verberg de littekens helemaal niet, ook niet in de zomer omdat ik het lelijk vind of omdat mensen het anders kunnen zien. Dat heb ik wel een tijdje gedaan, toen ik een jaar of tien was. Toen deed ik bewust shirts met lange mouwen aan, maar die tijd is al voorbij.”

“Je mag trots zijn op je littekens!”

 “Als je me vraagt wat ik anderen met littekens door een auto-ongeluk of trauma aanraad zeg ik: je kunt er trots op zijn. Ik klom bijvoorbeeld als eerste uit de auto en was er trots op dat mijn overlevingsinstinct mij uit de situatie had gered, hoe klein ik ook was. Het litteken staat symbool voor mijn zelfstandigheid en dat ik mezelf kan redden.

Meer weten over littekens? 

Littekens hoeven niet altijd een beperking (op zowel fysiek als mentaal gebied) als gevolg te hebben. Mocht je te maken hebben met klachten zoals bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen, schaamte of pijn, dan kan de huidtherapeut jou helpen! Op de pagina littekentherapie vind je meer informatie over wat de huidtherapeut kan betekenen bij de behandeling van littekens.

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.