LITTEKENS

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, operatie, ziekte, zwangerschap of bij een huidprobleem. Littekens zijn er in diverse soorten en maten. Hoe meer de huid is beschadigd, des te langer duurt het genezingsproces en des te groter de kans is dat het litteken lichamelijke of cosmetische klachten geeft.
Soms voelt een litteken trekkerig of verhard aan. Ook kan het zijn dat het rood blijft, verdikt is of juist verzonken in de huid ligt. Een litteken kan gaan afwijken door een verstoorde wondgenezing, te veel spanning op het gebied, de huidskleur of familiaire aanleg.

Littekens - vindjehuidtherapeut.nl

Welke soorten littekens zijn er?

Normaal litteken: een huidkleurig strengetje in de huid, welke onder normale omstandigheden is genezen.
Acné-littekens: littekens in het gezicht of de rug in de vorm van een putje ten gevolge van acné.
Atrofisch litteken: is te herkennen aan het feit dat deze meestal wat verzonken ligt in de huid en lichter van kleur is dan de huid eromheen.
Hypertrofisch litteken: dit litteken roodroze van kleur, is verheven en ligt dus als het ware op de huid en komt door een te veel aan bindweefsel.
Brandwondlitteken: zijn anders van structuur dan andere littekens. In een brandwond kan de verwonding tot verschillende dieptes reiken. Het litteken kan op sommige plaatsen heel dun en daarnaast juist verdikt zijn.
Automutilatie littekens: littekens die met name voorkomen op het lichaam door zelfbeschadiging.
Striae: bij striae zien we een meer atrofisch beeld van de huid. De ‘strepen’ liggen ietwat verzonken in de huid, ogen vaak lichter. Het ontstaat doordat iemand in een korte tijd snel is gegroeid in omvang. De huid is buitensporig opgerekt, waardoor deze als het ware is gaan scheuren.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Hoewel littekens vaak niet volledig te verwijderen zijn, kan de huidtherapeut in de meeste gevallen helpen deze (aanzienlijk) minder opvallend te maken. Voor veel mensen worden ze als ontsierend ervaren en vaak geven ze klachten van pijn, jeuk en of een tintelend gevoel. Ook kunnen deze klachten na behandeling afnemen.

Voor de behandeling van littekens zijn er de volgende mogelijkheden: 

Siliconentherapie

De huidtherapeut adviseert bij littekens waar nodig het gebruik van siliconentherapie. Dit is een veelgebruikte behandelmethode voor het voorkomen van afwijkende (hypertrofische en keloïde) littekens. De sheet die aangebracht wordt, neemt de functie van de huid als het ware over. Daardoor nemen littekenklachten af en ontstaat er minder (afwijkend) littekenweefsel. Siliconenverbanden zorgen ervoor dat ze vlakker, soepeler en dunner worden. Klachten zoals aanhoudende roodheid, trekken van het litteken, jeuk, bewegingsbeperking aan gewrichten, ongemak en cosmetische bezwaren nemen af. Het siliconenverband is geschikt voor de behandeling van zowel oude als nieuwe littekens.

 

Littekenmassage

Wanneer het litteken verhard, verdikt of verkleefd is, kan littekenmassage uitkomst bieden. Met precieze en speciale manuele of mechanisme massagetechnieken kunnen deze littekens dunner, soepeler en minder zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor kan ook eventuele pijn en/of irritatie afnemen.
Endermologie®
Dit is een mechanische techniek waarbij de huid op een niet-invasieve manier wordt gestimuleerd. De koppen die tijdens de behandeling gebruikt worden zorgen ervoor dat de huid wordt opgezogen en gekneed. Deze combinatie zorgt voor een effectieve stimulatie van verschillende processen in de huid. Daarnaast stimuleert het de bloed- en lymfeafvoer. Littekens worden soepeler en eventuele klachten zoals; trekkerigheid en een gespannen gevoel nemen af.

 

IPL- en Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.
Bij de photo-akoestische/ mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in bijvoorbeeld pigmentcelletjes of het genereren van de zogenoemde LIOB’, wat staat voor Light Induced Optical Breakdown. Het is een techniek waarbij de huid gestimuleerd wordt om meer collageen en elastine te maken.

Met IPL- en lasertherapie is de huidtherapeut in staat de huid zodanig te verbeteren dat littekens minder zichtbaar worden. Eventuele roodheid van het litteken neemt af, het weefsel wordt soepeler en waar nodig vlakker door bijvoorbeeld laagjes van het litteken te verwijderen.

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen van wondgenezing nabootst. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Dit stimuleert de huid waardoor de littekens soepeler worden en minder zullen opvallen. Ook kunnen eventuele klachten zoals jeuk en prikkeling afnemen.
Zowel verdikte (hypertrofische) littekens als deukjes (atrofische littekens) kunnen hiermee behandeld worden.

 

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden in combinatie met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmt. Hierdoor wordt collageen aangemaakt die de littekens minder zichtbaar maken. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt.
Peelings
Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peeling zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peel waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals Jessner of TCA (trichloorazijzuur).
Medische peelings worden voor verschillende doeleinden ingezet, waaronder voor de verbetering van atrofische littekens.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen waardoor deze sneller gaat afschilferen en zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, waaronder collageen en elastine wat ervoor zorgt dat het litteken minder gaat opvallen.

 

Plasmatherapie

Ter verbetering van kleine zones kan de huidtherapeut plasmatherapie inzetten. Deze apparaten kunnen door middel van een elektrische ontlading plasma genereren. Plasma is geïoniseerd gas dat bestaat uit ionen en elektroden. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van het concept van gasionisatie (lucht) als een geleider voor de plasma ‘vonk’. Wanneer het vonkje het oppervlak van de huid bereikt, stimuleert het de oppervlakkige huidlagen. Huidvezels trekken direct samen, zodat oppervlakkige littekentjes verbeteren.
 

ARTIKELEN LITTEKENS

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen