LYMFOEDEEM

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in één of meerdere lichaamsdelen als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in beweging en het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

 

lymfoedeem - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ziet Lymfoedeem eruit?

Het meest duidelijke kenmerk van lymfoedeem is dat het weefsel gezwollen is. Deze zwelling kan overal in het lichaam optreden, maar wordt meestal gezien in armen of benen. Of de zwelling indrukbaar is (pitting oedeem) of niet indrukbaar (non-pitting oedeem) zegt iets over het stadium van het lymfoedeem.

Hoe ontstaat Lymfoedeem?

In het lichaam bevindt zich een stelsel van lymfeklieren en lymfevaten. Deze lymfevaten zijn van belang voor de aan- en afvoer van het vocht in ons lichaam. Lymfoedeem ontstaat als het lymfestelsel niet (meer) in staat is het vocht uit het weefsel af te voeren. Dit kan komen doordat er teveel vocht wordt aangemaakt of de afvoer van vocht belemmerd wordt doordat het lymfesysteem niet (meer) goed werkt. Er zijn twee soorten lymfoedeem te onderscheiden:
 

  • Primair lymfoedeem: dit zijn situaties die zich voordoen zonder duidelijke oorzaak. Het kan ontstaan bij de geboorte, er zijn minder lymfevaten en/of lymfeklieren aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Ook kan het later in het leven openbaren. Primair lymfoedeem komt veel voor bij vrouwen en doet zich het meest voor aan de benen.
  • Secundair lymfoedeem: wordt veroorzaakt door verwondingen, chirurgische ingrepen, bestraling, infectie, vaatproblematiek, medicijngebruik of ontstaat na het verwijderen van de lymfeklieren.  Dit komt meestal voor na voorafgaande bestraling en/of operatie van de lymfeknopen in de hals, oksel, onderbuik of geslachtsdelen.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Een behandelplan bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

 

Informatie en adviezen

Denk hierbij aan informatie over hoe je het beste kunt omgaan met deze aandoening, wat je kunt doen aan zelfmanagement. Ook zal de huidtherapeut waar nodig advies geven over een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding.

Voor de behandeling van lymfoedeem zijn er de volgende mogelijkheden: 

Manuale en/of mechanische lymfdrainage

Door middel van manuale en/ of mechanische massage zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Het vocht (oedeem) wordt verplaatst naar een plaats waar het vocht beter opgenomen wordt.
Het is een zacht pompende beweging waarbij het netwerk van lymfevaten wordt geactiveerd. De lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Hierdoor vermindert tevens eventuele pijn.
Ook kan de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) door middel van speciale handgrepen soepel maken, waardoor blokkeringen in de afvoer worden verholpen.

 

Compressietherapie

De massagetechnieken kunnen waar nodig gecombineerd worden met het tijdelijk inzwachtelen, het dragen van compressiekleding, ook wel compressietherapie genoemd. Ook zet de huidtherapeut indien noodzakelijk lymfetaping in. Dit is een techniek waar door middel van plaktape de gebieden worden gestimuleerd om het vocht beter af te voeren.
Dit alles in combinatie met voldoende lichaamsbeweging zal de mate aan teveel vocht terugdringen. 

Intermitterende Compressie Therapie (IPC-therapie)

IPC- therapie is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderden. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt.

 

Lymftaping

Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt..

 

Therapeutische elastische kous

De huidtherapeut kan wanneer dit gewenst is therapeutische elastische kousen adviseren en aanmeten. Door het dragen van deze kousen wordt de weefseldruk verhoogd. Dit zal het oedeem niet verdrijven maar zorgt ervoor dat het oedeem stabiel blijft en niet weer toeneemt. 

ARTIKELEN LYMFOEDEEM

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen
× Hoe kan ik je helpen?