MELASMA

Melasma is een pigmentstoornis wat ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ wordt genoemd. Er is sprake van een “overgevoelig” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. Er ontstaan door verschillende oorzaken, maar met name door hormoonschommelingen, lichtbruine tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Het komt vaak evenwijdig voor en valt te herkennen aan het grillige karakter.

We zien het met name ontstaan bij vrouwen rond de 30-40 jaar, waar hormoonschommelingen sneller voorkomen. Vaak heeft men het idee dat het er ineens was. Het kan namelijk plotseling optreden en met de tijd mogelijk verergeren en uitbreiden. Bij anderen zien we weer dat het geleidelijk optreedt.
Melasma kent een chronisch karakter wat inhoudt dat als het eenmaal is ontstaan, men er gevoelig voor blijft. De pigmentvlekken kleuren in de zomerperiode dan vaak ook donkerder, waardoor ze weer meer opvallen.

 

Melasma - vindjehuidtherapeut.nl

Wat is de oorzaak van melasma?

De vlekken ontstaan geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren. Als reactie op deze hormonale toename, geven de pigmentcellen meer pigment af. Melasma zien we dan ook regelmatig tijdens de zwangerschap, vandaar de naam zwangerschapsmasker. Ook orale anticonceptie en hormonale therapieën kunnen van invloed zijn op het ontstaan of het verergeren van melasma.
Bij sommige mensen kunnen na stoppen van; de therapie, anticonceptiegebruik of na de bevalling, de vlekken afnemen en verdwijnen. Helaas komt het vaker voor dat ze achterblijven en het een meer chronisch karakter krijgt.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Het herkennen van melasma is van essentieel belang om de juiste aanpak te kunnen bepalen. Melasma wordt namelijk niet hetzelfde behandeld als bijvoorbeeld een ouderdomsvlek. Daarnaast kan de pigmentatie oppervlakkig liggen of juist dieper, of een mix van beiden. Wat van invloed is op het doen slagen van de behandeling. Het vraagt kennis en ervaring om deze pigmentstoornis goed en effectief aan te pakken. Een behandelplan op maat waarbij de focus ligt op het verwijderen van het overtollige pigment, het stabiliseren en het remmen van de activiteit met de juiste thuisadviezen zijn hierbij dan ook van groot belang.

Voor de behandeling van melasma zijn er de volgende mogelijkheden: 

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.
Bij melasma is het van groot belang dat de cliënt de behandeling thuis start en op de juiste manier onderhoudt. Dit houdt in dat de huid gestimuleerd wordt ter voorbereiding op de behandeling. De huid wordt aangezet tot snellere afschilvering. Bepaalde ingrediënten zorgen ervoor dat de pigmentvlekken oplichten en aanmaak van pigment wordt geremd en gestabiliseerd.

 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Oppervlakkige melasma wordt verholpen door de exfoliërende eigenschap op de bovenste huidlaag.
 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gebruikt worden zoals een Jessner vloeistof.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen waardoor deze sneller gaat afschilferen en zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken.
Bij de behandeling van melasma worden specifieke peelings ingezet die in staat zijn de pigmentvlekken op een veilige en effectieve wijze te verminderen. De pigmentatie wordt geremd en opgelicht waardoor het afneemt en minder zichtbaar wordt. Daarnaast is stabilisatie van het pigment ook van groot belang.

 

IPL- en lasertherapie

Bij IPL- en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie wat processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, welke de huid stimuleert en activeert. Voor het behandelen van melasma worden warmtebronnen afgeraden, omdat dit de kans op verergering van het melasma vergroot. Om die reden worden lasers die werken op basis van warmte afgeraden. Lasers die werken op basis van een akoestisch effect, hierbij wordt door middel van een heel korte puls een ontploffinkje gecreëerd in het pigmentcel, zijn dan juist wel weer heel effectief. Mits het met beleid en een lange adem wordt toegepast.
 

ARTIKELEN MELASMA

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen
× Hoe kan ik je helpen?