Met welke huidvragen kun je terecht bij de huidtherapeut?

Met welke huidvragen kun je terecht bij de huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl

Steeds meer mensen weten de weg naar een huidtherapeut te vinden. Wat een goed teken is, aangezien veel mensen rondlopen met cosmetische huidvragen of last ondervinden van huidproblemen. Ook voor het behouden van een gezonde huid kan de huidtherapeut veel betekenen. Alle huidtypen en zowel mannen als vrouwen kunnen, van jong tot oud, bij een huidtherapeut terecht. De redenen waarom mensen een bezoek brengen, kunnen dan ook erg variëren. Hierover lees je in deze blog meer!

Heb je een cosmetische huidvraag?

Het beroep huidtherapie klinkt misschien medisch, maar huidtherapeuten zijn ook gespecialiseerd in de uitvoering van cosmetisch gerichte behandelingen. Zo stijgt de vraag naar huidverjongende behandelingen.
Wist je dat rond het 25e levensjaar onze huid al langzaam begint te verouderen? Bij het ouder worden gaat de werking en het delen van onze huidcellen achteruit. Dit kan zich vervolgens uiten in problemen zoals een droge huid, een doffe huidkleur, pigmentvlekken, zichtbare vaatjes, goedaardige huidtumoren, fijne lijntjes en rimpels. We vinden het steeds belangrijker om onze huid zo goed mogelijk te houden en er is dan ook veel vraag naar het verminderen of vertragen van de tekenen van huidveroudering. Huidtherapeuten kunnen hierin veel betekenen door middel van behandelingen zoals laser, IPL, peelings, (radiofrequente) microneedling, cryotherapie, bindweefselmassage etc.

Om het resultaat te behouden en de huid op de juiste manier te ondersteunen, is onderhoud heel belangrijk. Ook het thuisgebruik van de juiste cosmeceuticals (huidverzorging) en de leefstijl spelen een grote rol. Omdat de persoonlijke verwachtingen kunnen verschillen wordt altijd besproken wat het haalbare resultaat is. Bovendien zijn behandelingen bij de huidtherapeut heel goed te combineren met bijvoorbeeld injectables.

Zo is de populariteit van tatoeages in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het gevolg hiervan is dat het aantal mensen met spijt van hun tatoeage ook is gegroeid. Cliënten willen hun tatoeage verwijderen, omdat die niet mooi is gezet, is vervaagd of niet meer bij iemand past. Alle kleuren van een tatoeage kunnen verwijderd worden met verschillende soorten laserapparatuur, zonder dat dit enige schade aan de huid hoeft achter te laten.

Ook het ontharen van verschillende lichaamslocaties is een veel gehoorde hulpvraag. Cliënten zijn het zat om dagelijks veel tijd kwijt te zijn aan het scheren, harsen of epileren en krijgen ten gevolge hiervan vaak last van irritatiebultjes. De huidtherapeut kan de donkere haargroei langdurig verminderen door middel van IPL- en lasertherapie. Dit resulteert in een mooie, gladde huid!

Ondervindt je last van een medisch huidprobleem?

Opgelopen schade aan de huid, ziekte, trauma, zwangerschap en erfelijke aanleg zijn voorbeelden van factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van medische huidproblemen. Doordat mensen dagelijks geconfronteerd worden met het huidprobleem kan het op de lange termijn schaamte en onzekere gevoelens veroorzaken. Schaamte bij de huidtherapeut is nergens voor nodig, want het is hun passie om jouw huidprobleem te verhelpen en je te ondersteunen waar nodig.

In de huidtherapie worden veel cliënten met verschillende vormen van acne gezien. Steeds weer die terugkerende ontstekingen of mee-eters leiden tot irritatie. De huidtherapeut kan acne vaak goed behandelen door middel van dieptereiniging, peelings, laserbehandelingen, cosmeceuticals en voedings- en leefstijladviezen. Sommige klinieken werken hiervoor samen met een orthomoleculair arts of therapeut. Omdat de huidtherapeut veel ook multi-disciplinair werkt, kan de therapie waar nodig worden gecombineerd met behandeling bij de dermatoloog en/of huisarts.

Overbeharing, zoals hypertrichose (overmatige haargroei op de bekende plaatsen) of hirsutisme (beharing bij vrouwen volgens het mannelijke beharingspatroon) kan een grote impact hebben op iemands leven, waar vaak veel schaamte bij komt kijken.
Om toch de haargroei niet zichtbaar te laten zijn, worden de haren vaak geëpileerd, geharst of geschoren. Het nadeel hiervan is dat de haren snel weer terugkomen en er huidirritatie kan ontstaan. Huidtherapeuten kunnen overmatige haargroei langdurig verminderen door middel van IPL- en lasertherapie of elektrische epilatie bij grijze of blonde haren.

Heb je last van roodheid of ontsierende pigmentvlekken? Verschillende huidaandoeningen kunnen zich uiten in roodheden of donkere pigmentatie Voorbeelden van huidaandoeningen zijn rosacea, spider naevi, een wijnvlek, couperose en een zwangerschapsmasker (melasma). Roodheden en pigment kunnen effectief behandeld worden met behulp van IPL- en lasertherapie, verschillende soorten peelings en cosmeceuticals als ondersteunende thuisbehandeling.

Littekens zijn een vervelend overblijfsel die kunnen ontstaan na een huidaandoening zoals acne of bijvoorbeeld een ingreep bij borstkanker. Met behandelinterventies zoals (radiofrequente) microneedling, lasertherapieën en manuele of mechanische littekenmassage kunnen littekens gladder, soepeler en egaler gemaakt worden. Ook nemen eventuele klachten zoals; een trekkerig, prikkelend gevoel af.

Naast de bovenstaande huidaandoeningen is de huidtherapeut een erkend specialist in het behandelen van vochtophopingen (oedeem) op verscheidene lichaamslocaties. Om de klachten bij oedeem te reduceren wordt oedeemtherapie uitgevoerd, wat kan bestaan uit verschillende behandelmethodes.  Lees hierover meer bij het onderdeel oedeemtherapie onder behandelingen.

Heb je een gezonde huid?

Iedere huid kan terecht bij de huidtherapeut, zo ook cliënten zonder huidproblemen. Regelmatig onderhoud voor je huid is belangrijk om een goede conditie te behouden. Deze biedt namelijk bescherming tegen dagelijkse blootstelling van schadelijke invloeden van buitenaf. Bovendien heeft iedere huid dode huidcellen en kan het verwijderen hiervan zorgen voor een mooie glow. Een voorbeeld van een behandeldoel bij een gezonde huid is: ‘het behouden van een gezonde huidconditie en hiermee het ontstaan van huidproblemen voorkomen’.

Ben je benieuwd wat een huidtherapeut voor jou en jouw huid kan betekenen? Laat je informeren over de mogelijkheden!

 

 

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.