NAEVUS SPILUS

Een neavus spilus is een goedaardige, aangeboren moedervlek met daarin gepigmenteerde vlekjes. De pigmentvlek zelf is lichtbruin met als het ware een soort spikkels erin. Spilus is de Latijnse benaming voor gespikkeld of vlekkerig en een naevus is een moedervlek. Deze ‘spikkels’ kunnen vlak, maar ook voelbaar zijn. Daarnaast kunnen ze verschillende kleuren hebben. De kleine vlekjes kunnen lichtbruin zijn, donkerbruin, zwart, maar ook blauw.

 

Naevus spilus - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat een naevus spilus?

De precieze oorzaak van een naevus spilus is nog onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat op de plek een mutatie is opgetreden van het erfelijk materiaal dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het pigmentsysteem. Meestal is het bij de geboorte al zichtbaar, waar het kan lijken op een café-au-lait vlek. Met de tijd ontstaan de kleinere vlekjes. De vlek is ongeveer drie tot zes centimeter groot en zit meestal op de borst of op de rug.

Met de tijd kunnen zich in de pigmentvlek kwaadaardige moedervlekken ontwikkelen, namelijk melanomen. De kans hierop is gelukkig heel klein. Toch is het belangrijk de neavus spilus zo nu en dan te checken op veranderingen. Dit is met name aan te bevelen bij vlekken groter dan 20 centimeter.
Het kan helpen om er elk jaar een foto van te maken, zodat eventuele veranderingen makkelijker op te merken zijn.  

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid.

Voor de behandeling van naevus spilus zijn er de volgende mogelijkheden: 

Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert. Afhankelijk van het type licht verminderen pigmentvlekken, waardoor deze egaler, frisser en stralender wordt.
Bij de photo-akoestische/ mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in het pigmentcelletje. Hierdoor wordt de pigmentatie vergruisd waarna het afschilfert. Bij beide technieken vermindert of verdwijnt de pigmentvlek wat zorgt voor een mooie, egale huid!

Voor de behandeling van een naevus spilus is een photo-akoestische/ mechanische laser het meest veilig en effectief. Wel kan het zijn dat het niet volledig het gewenste resultaat geeft omdat een deel bijvoorbeeld niet verdwijnt of het in het slechtste geval zelfs kan verergeren.
 

Camouflagetherapie

Wanneer we ons aan kleurverschillen storen kan het prettig zijn deze te camoufleren. Hiervoor bestaan speciale camouflageproducten welke geschikt zijn voor alle huidtypes en de huid niet afsluiten.
De huidtherapeut kijkt samen met jou welk type camouflage en eventueel samenstelling van kleuren het meest geschikt is. Sommige camouflageproducten hebben zelfs huidverbeterende eigenschappen. Denk hierbij aan een kalmerende, herstellende, hydraterende werking.

De huidtherapeut adviseert hoe je het product of producten het beste kunt gebruiken. De juiste techniek van aanbrengen en hoe het thuis te gebruiken wordt aangeleerd.
Met speciale fixeerspray- of poeder is het mogelijk het product zo water- en veegvast mogelijk te maken. Door het gebruik van deze middelen blijft het lang zitten, wat eventuele onzekerheid kan verminderen.
 

ARTIKELEN NAEVUS SPILUS

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen